Controale corporale agresive pe aeroporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recenta înăsprire a regulilor privind verificarea pasagerilor pe aeroporturile din SUA creează „confuzie şi abuzuri” scrie „Washington Post”.

Administraţia pentru Securitatea Transporturilor  (TSA) a introdus în ultimele săptămâni noi proceduri ce iau călătorii prin surprindere, atrăgându-şi o ploaie de critici în presă şi pe blogosferă.

„Dacă refuzi să treci printr-un scanner care permite agenţilor de securitate să te vadă dezbrăcat, atunci ţi se oferă alternativa unei percheziţii corporale amănunţite. Dacă nu îţi convine nici această variantă, trebuie să găseşti un alt mijloc de transport decât avionul", scrie publicaţia „Palm Beach Post".

TSA a avertizat că pasagerii care intră în incinta unui aeroport şi refuză ambele proceduri, nu vor fi lăsaţi nici să se urce în avion, dar nici să părăsească incinta aeroportului.

Experienţe „umilitoare"

Ei vor fi chestionaţi şi pot fi amendaţi cu până la 11.000 de dolari, sau chiar arestaţi.

Percheziţiile corporale sunt cea mai mare problemă, arată sondajele de opinie. Acestea sunt descrise în presă şi în blogosferă drept  tehnici „agresive" şi „umilitoare" şi au atras o puzderie de procese împotriva TSA.

Sindicatele piloţilor au protestat vehement faţă de pericolul expunerii repetate la radiaţii, dar şi faţă de percheziţiile corporale amănunţite, iar pasagerii scandalizaţi s-au organizat pentru a declara „o zi naţională a refuzului", pe 24 noiembrie. Există şi americani mai relaxaţi care şi-au descris, pe bloguri, experienţa  drept  „un moment de plăcere pe banii contribuabililor". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite