Consultări ruso-americane pe tema scutului antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie a Rusiei şi una a Statelor Unite au avut ieri o nouă rundă de consultări, a doua, în legătură cu proiectul american de instalare a unor elemente ale scutului antirachetă în

O delegaţie a Rusiei şi una a Statelor Unite au avut ieri o nouă rundă de consultări, a doua, în legătură cu proiectul american de instalare a unor elemente ale scutului antirachetă în Europa, pe teren neutru, la Paris. O primă rundă de negocieri s-a desfăşurat la sfârşitul lunii iulie la Washington.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că speră în continuare să se ajungă la un compromis cu Washingtonul în legătură cu planurile americane de amplasare a elementelor scutului antirachetă în estul Europei. "Nu s-au pierdut toate şansele încă, mai există un anumit grad de optimism", a spus Putin, în Emiratele Arabe Unite. "În ceea ce priveşte divergenţele, ele există şi vor continua să existe. Important este să nu se ajungă la confruntări.

Trebuie să se ajungă la un compromis şi la un acord", a subliniat el. Statele Unite ale Americii doresc să instaleze elemente ale scutului lor antirachetă în Polonia şi în Cehia, pentru a răspunde unei eventuale ameninţări venite din partea statelor "paria" precum Iranul.

Moscova vede însă în acest proiect o ameninţare directă la adresa securităţii sale şi i-a propus Washingtonului să renunţe la el şi să utilizeze, între altele, radarul Gabala din Azerbaidjan, până acum o propunere fără succes. Experţi azeri, ruşi şi americani urmează să studieze această ofertă rusă la data de 15 septembrie la Baku, notează sursa citată. Delegaţia rusă a fost condusă de adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Kisliak, iar cea americană de adjunctul secretarului american pentru controlul armamentelor şi securităţii internaţionale, John Rood.

Radarul SUA nu este privit cu ochi buni de cehi

Peste jumătate din cehi (51%) sunt împotriva amplasării în ţara lor a unui element al scutului american antirachetă - a indicat un sondaj realizat în august, la solicitarea unei organizaţii neguvernamentale americane care se opune planurilor de apărare antirachetă.

În favoarea scutului s-a pronunţat în sondaj doar o treime. Restul au fost nehotărâţi. Analiza a fost realizată de firma Opinion Research Corporation (ORC) la solicitarea organizaţiei Missile Defence Advocacy Alliance (MDAA). Jan Hartl, directorul agenţiei ceheşti pentru analiza opiniei publice STEM, a atras atenţia asupra faptului că rezultatele sondajelor anterioare legate de scut au fost asemănătoare, prin urmare sondajul ORC "nu este o mare surpriză". (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite