Constituţia lui Orban, la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONG-urile din Ungaria vor să dea în judecată Guvernul de la Budapesta şi noua Constituţie năşită de premierul Viktor Orban. Noua lege fundamentală lezează drepturile omului şi pe cele ale minorităţilor. Societatea civilă cere şi ajutorul Americii.

Personalităţi ale vieţii politice şi culturale ungare i-au cerut secretarului de Stat american, Hillary Clinton, aflat de ieri la Budapesta, să-i ajute să apere democraţia ţării de "atacurile" premierului Viktor Orban. Printre semnatarii scrisorii se numără scriitorul György Konrad şi fostul primar al Budapestei (1990-2010) Gabor Demszky. „Executivul condus de Orban anihilează în mod sistematic garanţiile constituţionale ale separării puterilor în stat, dar şi pe cele ale echilibrului între puteri", avertizează semnatarii scrisorii.

Principalele ONG-uri din ţara vecină vor să depună plângere privind noua Constituţie ungară şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). „În momentul în care intră în vigoare Legea Fundamentală, adică momentul în care încep să ne fie lezate drepturile, mergem în instanţă la Strasbourg", a declarat Toth Balazs, directorul celui mai vechi ONG din Ungaria - „Comitetul Helsinki".

El susţine că partidul lui Orban, Fidesz, poate adopta pe bandă rulantă ce legi doreşte cu ajutorul majorităţii de două treimi pe care o are în Parlament. Aşa s-a întâmplat şi cu noua Constituţie. „Parlamentarii au discutat despre proiectul constituţional doar şapte zile şi nimeni n-a avut nimic de obiectat", susţine Toth. El critică în mod special Preambulul Constituţiei maghiare, plin de patos religios şi naţionalist.

„Suntem mândri că acum o mie de ani regele nostru, Sfântul Ştefan, a pus baze solide statului ungar, făcând din ţara noastră parte a Europei creştine. (...) Recunoaştem rolul pe care l-a avut creştinismul în păstrarea naţiunii noastre ", se arată în text. „Ideile exprimate în preambul contrazic o serie de valori democratice: egalitatea, separarea clară a statului de Biserică", spune ONG-istul.

Curtea Constituţională, fără putere

El consideră discriminatorie şi definiţia dată căsătoriei, potrivit Constituţiei, „uniunea dintre un bărbat şi o femeie".„Suntem nemulţumiţi şi că noua Constituţie restrânge extrem de mult activitatea Curţii Constituţionale. Aceasta nu poate decide în privinţa legilor legate de taxe, impozite sau în privinţa bugetului, ceea ce înseamnă că statul poate impune ce taxe doreşte", a mai spus Toth. „Premierul Orban vrea să se asigure că în următorii ani nimeni nu va putea modifica legile sale. Asta pentru că orice lege care priveşte taxele, securitatea socială sau familia poate fi modificată doar cu o majoritate de două treimi, cum are acum în Parlament Fidesz.

Pericol naţionalist

Comisia de la Veneţia (structura consultativă a Consiliului Europei pe teme constituţionale) notează că mai multe articole din noua Lege Fundamentală a Ungariei, cu referiri istorice, pot provoca tensiuni interetnice şi periclita relaţiile cu alte state. „Promitem solemn să apărăm unitatea spirituală şi intelectuală a naţiunii noastre sfâşiată de furtunile secolului trecut. (...) Ne luăm angajamentul să promovăm şi să protejăm patrimoniul nostrum: limba noastră unică, cultura ungară, limba şi cultura naţionalităţilor care trăiesc în Ungaria, dar şi toate resursele artificiale şi naturale din Bazinul Carpatic", se arată în Preambul.

Tensiuni pe tema minorităţilor

Aceeaşi Comisie atrage atenţia că articolul D, care prevede „responsabilitatea Ungariei pentru soarta maghiarilor de dincolo de graniţele sale", ,,atinge o problemă foarte delicată a suveranităţii statelor". Utilizarea termenului „responsabilitate" este nepotrivită, susţine Comisia. „Acest termen poate fi interpretat ca autorizând autorităţile ungare să adopte decizii şi să acţioneze în străinătate în favoarea persoanelor de origine maghiară, cetăţenii ai altor state şi, prin urmare, ar putea duce la un conflict de competenţe între autorităţile ungare şi autorităţile din ţara respectivă. O astfel de acţiune include, printre altele, sprijinul pentru „crearea de autoguvernări" sau pentru „afirmarea drepturilor lor individuale şi colective".

Guvernul de la Budapesta a respins vehement criticile Comisiei de la Veneţia invocând erori de interpretare din cauza traducerii în engleză a textului. Europarlamentarul József Szájer (Fidesz), care a contribuit la redactarea noii Legi Fundamentale a Ungariei, a acuzat Comisia de „atac ideologic" la adresa Ungariei.

Ungaria renunţă la Republică

Potrivit noii Constituţii, Ungaria se va numi ,,Ungaria" şi nu ca până acum, Republica Ungară. Un pas care nu costă nimic, a explicat purtătorul de cuvânt al premierului Orban. Cotidianul „Népszabadság" (de stânga) a calculat că doar schimbarea înscrisului de pe moneda forint va costa cel puţin 100 de milioane de euro. La aceasta se adaugă costurile pentru înlocuirea paşapoartelor, a carnetelor de şofer etc. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite