Conspiraţie laburistă contra lui Gordon Brown

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul britanic de externe a publicat un editorial critic, interpretat de analiştii politici drept o sfidare la adresa premierului Ministrul de externe David Milliband este văzut drept

Ministrul britanic de externe a publicat un editorial critic, interpretat de analiştii politici drept o sfidare la adresa premierului

Ministrul de externe David Milliband este văzut drept posibil contracandidat al lui Gordon Brown la preşedinţia laburiştilor şi la funcţia de premier.

Ministrul de externe britanic, David Miliband, a cerut o "reformare radicală" a partidului laburist aflat la putere, într-un articol de opinie publicat în cotidianul "Guardian".

Milliband a înşirat greşelile Guvernului, spunând că este nevoie ca laburiştii să îşi reformeze ideile dacă vor să câştige viitoarele alegeri, prevăzute înainte de 2010.

El nu îl menţionează pe Gordon Brown, scriind că "pentru început, nu trebuie dezbătute personalităţile". Totuşi, gestul lui Milliband a fost interpretat de presă drept o provocare la adresa lui Brown.

Ziarul "Times" a interpretat editorialul lui Milliband drept un indiciu al unei viitoare poziţionări în cursa pentru postul de lider al partidului, spunând că editorialul nu poate decât să intensifice presiunile asupra lui Brown.

Alte ziare au fost mai reţinute, însă presa britanică a considerat articolul drept un "gest îndrăzneţ" într-un moment crucial, din partea unui politician tânăr şi în ascensiune.

Britanicii pariază pe Milliband

Milliband, în vârstă de 43 de ani, este unul din cei câţiva miniştrii priviţi drept potenţiali pretendenţi la preşedinţia laburistă, iar casele de pariuri îl dau drept favorit.

Ca ministru de externe, el are un profil internaţional bine conturat, dar este mai puţin popular printre membrii de rând ai partidului. Analiştii consideră că este timpul pentru o provocare lansată la adresa lui Brown, a cărui popularitate a atins cotele cele mai mici din istoria laburiştilor, care sunt cu 20% în urma conservatorilor, în sondaje.

"Nebunie de vară"

Un consilier al lui Brown a descris discuţiile despre conducerea partidului drept "nebunie de vară" şi a spus că apele se vor calma în următoarele luni.

Demisia lui Brown a fost cerută săptămâna trecută de unii membri ai partidului, după ce laburiştii au pierdut un loc în parlament. Miniştrii s-au văzut nevoiţi să nege faptul că ar complota pentru înlocuirea lui Brown, care l-a succedat pe Tony Blair cu circa un an în urmă, fără alegeri.

David Milliband îl provoacă pe Gordon Brown să îl concedieze, gest care ar grăbi propriul sfârşit al premierului
Francis Elliott
şi Sam Coates,
ziarişti de la "Times"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite