Consiliul Europei acuză Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Măsurile adoptate recent de Italia nu ţin cont de drepturile omului şi de principiile umanitare şi ar putea duce la alte episoade de xenofobie, faţă de cele deja petrecute", este de părere

"Măsurile adoptate recent de Italia nu ţin cont de drepturile omului şi de principiile umanitare şi ar putea duce la alte episoade de xenofobie, faţă de cele deja petrecute", este de părere Thomas Hammarberg, comisarul european pentru drepturile omului.

Într-un raport dat publicităţii ieri, în legătură cu vizita pe care a făcut-o în Italia între 19 şi 22 iunie, Hammarberg se referă la noua politică italiană în materie de imigraţie şi la prezenţa taberelor de nomazi.

Comisarul şi-a declarat "îngrijorarea" faţă de actele de violenţă care au avut loc în ultimele luni în aceste tabere, "preocuparea" faţă de prevederile noului "Pachet Siguranţă" referitoare la situaţia rromilor din Italia, precum şi faţă de măsura instituirii stării de urgenţă pe întreg teritoriul italian, adoptată de cabinetul Berlusconi la sfârşitul săptămânii trecute.

"Incapacitate de a stăpâni un fenomen"

În raportul de 20 de pagini, Hammarberg susţine că recurgerea repetată la măsuri legislative "de urgenţă" pentru rezolvarea problemelor legate de imigraţie pare să arate "o incapacitate de a stăpâni un fenomen care, de altfel, nu este nou".

Potrivit comisarului european, acesta ar trebui gestionat în exclusivitate prin intermediul legilor ordinare. Hammarberg subliniază că prevederea din "Pachetul Siguranţă" conform căreia imigraţia ilegală devine un delict poate conduce la acte discriminatorii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite