NATO discută astăzi în Consiliu retragerea din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul NATO se reuneşte astăzi, la Bruxelles, într-o reuniune specială în cadrul căreia ar putea decide să finalizeze misiunea din Libia, după uciderea lui Muammar Gaddafi. Raidul aerian efectuat de Alianţă ieri asupra oraşului Sirt a contribuit major la capturarea fostului lider libian.

NATO ar putea decide la consiliul de astăzi să pună capăt operaţiunii Unified Protector, începută la 1 aprilie, în Libia, au declarat surse pentru ABC News. Acestea au precizat însă că încheierea misiunii nu se va întâmpla imediat ce aliaţii au luat hotărrea. La fel ca majoritatea operaţiunilor militare, şi misiunea din nordul Africii se va încheia în etape, aşa cum a şi început. NATO vrea să se asigure astfel că nu încheie misiunea până ce securitatea civililor în Libia nu este garantată.

,,Misiunea NATO în Libia nu se va încheia imediat, ci în etape", surse din Alianţa Nord-Atlantică citate de ABC News

Rebelii să fie reţinuţi în negocierile cu forţele încă loiale regimului Gaddafi

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ieri seară că Alianţa va pune capăt misiunii Unified Protector în coordonare cu ONU şi cu actualul Consiliu Naşional de Tranziţie (CNT). El a făcut apel la populaţia libiană să lase la o parte neînţelegerile şi ,,să colaboreze pentru un viitor mai luminos". Rasmussen a cerut liderilor rebelilor să prevină orice tentativă de atac împotriva civililor şi să fie reţinuţi în negocierile cu forţele încă loiale fostului regim Gaddafi.

VIDEO Mesajul secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen

NATO, gata să sprijine libienii la reconstrucţia forţelor de securitate

Amiralul Giampaolo Di Paola, preşedintele Comitetului militar NATO, a declarat recent, într-un interviu pentru ,,Adevărul" că aliaţii nu intenţionează să rămână ,,nicio zi în plus în Libia, în momentul în care Consiliul Naţional de Tranziţie, singura autoritate politică legitimă a libienilor, va prelua responsabilitatea apărării poporului libian şi a securităţii ţării".

Amiralul Di Paola laudă  profesionalismul soldaţilor  români în Afganistan

Amiralul italian Di Paola este preşedintele şefilor de stat major din statele membre NATO

Di Paola a precizat că ,,dacă va exista o cerere din partea autorităţilor de la Tripoli - însemnând un cadru care are legitimitate" NATO este gata să-i sprijine pe rebeli în domeniul reformei în domeniul securităţii. Amiralul a subliniat însă că acest lucru s-ar realiza în termenii unui parteneriat, nu al unei misiuni a NATO în Libia.

Amiral NATO: Rebelii nu vor o misiune de păstrare a păcii în Libia
Preşedintele Comitetului militar NATO a mai precizat că ,,nu este nevoie de o operaţiune de păstrare a păcii în Libia". ,,Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia nu consideră necesară o astfel de misiune a NATO, nici chiar a Naţiunilor Unite. Nici ONU nu se are această intenţie pentru că este încrezătoare că libienii vor reuşi să menţină controlul cu propriile capabilităţi", a declarat oficialul Alianţei Nord-Atlantice.

image

Potrivit datelor NATO, avioanele Alianţei au efectuat 26.089 de zboruri în Libia. Dintre acestea, 9.618 au fost considerate raiduri de atac.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite