Congresmeni americani îngrijoraţi de criza politică şi democratică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii grupului de prietenie cu România din Congresul American, Michael Turner şi Loretta Sanchez, îşi exprimă deosebita îngrijorare în legătură cu evoluţiile recente din România, într-o scrisoare trimisă la 25 iulie secretarului de stat american, Hillary Clinton.

După decenii de opresiune comunistă, "România şi-a clădit o democraţie constituţională şi a perseverat în a deveni un stat membru al NATO şi Uniunii Europene", au arătat congresmenii în scrisoarea lor.

"România este un aliat de nădejde al Statelor Unite şi un stat democratic în creştere. Încrederea în ei ca aliaţi a condus la recenta decizie de a intra în parteneriat cu România în <<European Phased Adaptive Approach>>.", se mai spune în scrisoare.

Cei doi co-preşedinţi ai grupului afirmă, însă, că "situaţia politică actuală din Romania pune sub semnul întrebării angajamentul pentru respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi separarea constituţională a puterilor în stat".

Semnatarii scrisorii împărtăşesc îngrijorarea ambasadorului american din România, Mark Gitenstein, "ă această criză va ştirbi pe termen lung percepţia globală a României".

Pe timpul acestei crize financiare din Europă şi România, "orice deviaţie constituţională va afecta viitorul financiar al ţării şi va pune în pericol viitorul democratic al României" - mai scriu cei doi aleşi americani.

Totodată, Michael Turner şi Loretta Sanchez încurajeză Departamentul de Stat să continue să facă paşii necesari pentru a convinge guvernul Romaniei să îşi păstreze angajamentele pentru valorile democratice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite