Confruntarea ruso-georgiană se mută la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După conflictul armat şi eşecul diplomaţiei, Georgia şi Rusia îşi continuă începând de azi, pe plan juridic, confruntările legate de Osetia de Sud şi Abhazia, în faţa Curţii

După conflictul armat şi eşecul diplomaţiei, Georgia şi Rusia îşi continuă începând de azi, pe plan juridic, confruntările legate de Osetia de Sud şi Abhazia, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga.
Curtea va audia timp de trei zile consecutiv argumentele celor două părţi cu privire la măsurile de urgenţă, numite conservatorii, solicitate de Georgia.

Tbilisi vrea ca judecătorii să ordone Rusiei încetarea epurării etnice în Osetia de Sud şi Abhazia, cele două regiuni a căror independenţă a fost recunoscută recent de Rusia. Georgia cere, de asemenea, Curţii să ordone Rusiei "să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că niciun georgian şi nicio altă persoană nu face obiectul violenţelor sau actelor de discriminare rasială".

Moscova nu şi-a dezvăluit argumentele şi nici dacă va recunoaşte jurisdicţia CIJ. Curtea este cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite şi este recunoscută din oficiu de toate statele membre ONU. CIJ are pe rol în prezent şi procesul României şi Ucrainei pentru delimitarea platoului continental.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite