Conflictul argentiniano-britanic ajunge la ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argentina va depune o plângere oficială la ONU privind „militarizarea" de către Marea Britanie a regiunii din jurul insulelor Falklands (numite de argentinieni Malvine), a anunţat preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner.

Tensiunile dintre cele două ţări au crescut în ultimele săptămâni, după ce britanicii au dispus distrugătorul HMS Dauntless în Atlanticul de Sud, lângă Falklands. Londra a descris acest gest drept unul „de rutină". Prinţul William, nepotul Reginei Elisabeta a II-a şi al doilea în ordinea succesiunii la tron, a fost şi el trimis pe insule, ca pilot de elicopter militar.

Cristina Fernandez de ­Kirchner a rostit discursul inflamator la palatul prezidenţial din Buenos Aires, în faţa unei hărţi a Insulelor Malvine (Falklands), vopsită în alb şi albastru, culorile steagului argentinian.

„Vom înainta o plângere Consiliului de Securitate al ONU şi Adunării Generale, deoarece această militarizare reprezintă un pericol grav pentru securitatea internaţională. Nu putem interpreta în niciun alt fel dispunerea unui distrugător modern, împreună cu moştenitorul tronului, pe care am prefera să-l vedem în haine civile", a declarat ea. În replică, Ministerul de Externe al Marii Britanii a dat publicităţii un comunicat de presă. „Locuitorii insulelor Falklands sunt britanici pentru că aşa au ales. Ei sunt liberi să-şi decidă viitorul şi nu vor fi niciun fel de negocieri cu Argentina privind suveranitatea decât dacă locuitorii vor dori acest lucru", se arată în acest document.

Marea Britanie deţine insulele din jurul anilor 1830, dar  Argentina  susţine că a avut drept asupra lor cu mult înainte. În 1982, trupele argentiniene au invadat insulele, însă ele au fost recapturate de britanici după un război de două luni, în care şi-au pierdut viaţa 649 de argentinieni şi 225 de britanici. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite