Conflictul din Irak provoacă răni civilizaţiei umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comorile vechii Mesopotamii au ajuns pe mâna hoţilor de antichităţi. Aşezări sumeriene vechi de peste 2000 de ani riscă să fie distruse aproape complet din cauza hoţilor de antichităţi,

Comorile vechii Mesopotamii au ajuns pe mâna hoţilor de antichităţi.

Aşezări sumeriene vechi de peste 2000 de ani riscă să fie distruse aproape complet din cauza hoţilor de antichităţi, a speculanţilor de terenuri şi a trupelor staţionate în Irak. Într-o lucrare amplă ce va fi publicată în luna decembrie a acestui an, arheologul libanez Joanne Farchakh susţine că, în prezent, toate siturile din sudul Irakului, locuri legendare ale leagănului civilizaţiei universale, se află sub controlul unor grupări organizate de hoţi.

La distrugerea trecutului istoric al Irakului contribuie, în mod paradoxal, şi arheologii locali, care îşi folosesc cunoştinţele pentru a ajuta la săpăturile ilegale care se desfăşoară aproape nestingherite în aşezări conservate foarte bine până acum sub protecţia nisipului. Jafurile au început încă din 1991, an în care au fost prădate 13 muzee.

În Irak există aproximativ 10.000 de situri arheologice, dintre care 840 de aşezări sumeriene numai în Nasiriya. Pentru localnici, ele nu reprezintă decât o simplă modalitate de a face rost de bani, iar hoţii de antichităţi lucrează în strânsă colaborare cu liderii religioşi. Mai mulţi arheologi care supraveghează traficul ilegal de antichităţi pe internet au observat o creştere îngrijorătoare a site-urilor care oferă obiecte de artă mesopotamiene. Nici prezenţa trupelor în preajma siturilor arheologice nu aduce nimic bun, deşi ofiţerii americani susţin că au decis instalarea bazelor militare tocmai pentru a le proteja.

Străvechiul Ur din Caldeea, bază a trupelor americane

Una dintre cele mai afectate aşezări este oraşul Ur din Caldeea, menţionat în Vechiul Testament ca loc de naştere al patriarhului Abraham. Localitatea apare şi în lucrările mai multor istorici şi geografi arabi, care îl mai numesc şi "Oraşul Lunii". Fondat în jurul anului 4.000 î.H., Ur din Caldeea avea sisteme vaste de irigaţii. Tot aici a fost scrisă prima epopee clasică a literaturii antice, Ghilgameş. Mormintele regilor din Ur sunt pline de bijuterii din aur, arme, sigilii cilindrice şi alte vestigii de preţ.

Jafurile au încetat în urmă cu cinci ani, când aici a fost amplasată o bază americană. Numai că acţiunile de distrugere nu au încetat, zidurile vechii aşezări crăpându-se din cauza vehiculelor militare care circulă permanent în zonă. Joanne Farchakh susţine că acestea au efectul unui cutremur permanent. Amplasarea bazelor militare în apropiere de monumente istorice este interzisă de Convenţia de la Haga din 1954, neratificată însă de mai multe ţări care au trupe în Irak, printre care SUA, Italia, Polonia sau Australia. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite