Conflictele îngheţate, surse permanente de tensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile dintre Rusia şi Georgia au cunoscut numeroase momente de tensiune după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Georgia acuză Rusia de tendinţe imperialiste, în timp ce Moscova le

Relaţiile dintre Rusia şi Georgia au cunoscut numeroase momente de tensiune după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Georgia acuză Rusia de tendinţe imperialiste, în timp ce Moscova le reproşează autorităţilor de la Tbilisi politica naţionalistă şi antirusească.

Cele mai multe neînţelegeri au fost provocate de conflictele îngheţate din Abhazia şi Osetia de Sud, cele două republici separatiste proruse din Georgia. Osetia de Sud şi-a proclamat independenţa la 20 septembrie 1990. Georgia a ripostat atunci prin operaţiuni militare care s-au soldat cu mii de morţi de ambele părţi, în perioada 1990-1992. Referendumul din toamna anului trecut a confirmat susţinerea masivă a populaţiei din Osetia de Sud pentru independenţa faţă de Georgia.

La rândul ei, Abhazia, fostă "republică autonomă" a URSS, s-a autoproclamat independentă în 1992. Tbilisi şi-a trimis trupele pentru a face ordine în regiunea rebelă. Războiul, care a făcut mii de morţi şi a provocat exodul a mai mult de 250.000 de georgieni, s-a încheiat în 1993 prin victoria abhazilor.

Aceştia sunt susţinuţi în prezent de Rusia, în special pe plan economic, chiar dacă Moscova recunoaşte integritatea teritoriului georgian.

Liderii celor două republici separatiste aşteaptă finalizarea negocierilor privind statutul provinciei Kosovo. Recent, ei au precizat că altfel vor evolua lucrurile, în cazul în care comunitatea internaţională va accepta independenţa provinciei sârbe.

De cealaltă parte, Georgia acuză Rusia că încearcă să anexeze cele două teritorii şi cere retragerea din zonă a trupelor ruse de menţinere a păcii. Anul trecut, Georgia a construit o bază militară după standardele NATO la Senaki, la graniţa cu Abhazia. O alta, în apropierea Osetiei de Sud, ar putea fi deschisă în cursul acestui an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite