Conferinţă de pace în mijlocul talibanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Afganistanului a găzduit 40 de miniştri de Externe în condiţii de securitate extremă. Forţele afgane ar trebui să preia controlul militar asupra întregii ţări până la sfârşitul lui 2014, susţine liderul afgan, Hamid Karzai.

Hamid Karzai a vorbit în deschiderea conferinţei donatorilor pentru Afganistan, prima de acest fel organizată chiar pe teritoriul acestei ţări, controlat în mare parte de talibani. Conferinţa a reunit 70 de reprezentanţi ai ţărilor donatoare, dintre care 40 de miniştri de externe.

Karzai a cerut comunităţii internaţionale să mărească la 50% proporţia ajutoarelor financiare  ce se derulează prin intermediul guvernului afgan, faţă de 20%  cât este în prezent.

Propunerile lui Karzai

Unii analişti critică propunerea, mai ales în lumina dezvăluirilor recente privind vile în Dubai construite cu bani deturnaţi din ajutoare. "Guvernul afgan mai are multe de făcut pentru combaterea corupţiei", a afirmat secretarul de stat american, Hillary Clinton.

Preşedintele Karzai a spus că forţele afgane vor căuta să preia controlul asupra securităţii ţării până la finalul lui 2014 şi că anumite provincii vor fi preluate încă din 2011, pentru a permite retragerea a circa 150.000 de soldaţi ai NATO. Karzai a propus creşterea numărului de soldaţi afgani până la 170.000, iar cel al poliţiştilor afgani până la 134.000, până în octombrie 2011.

Circa 36.000 de foşti militanţi ar urma să fie integraţi în aceste forţe. Analiştii militari spun însă că, în prezent, aproape nicio unitate a armatei afgane nu are capacitatea de a lupta cu militanţii fără susţinere internaţională. 

Atacuri ale talibanilor

Hillary Clinton a afirmat că începerea retragerii trupelor americane, în 2011, va însemna începutul etapei de tranziţie şi nu finalul implicării SUA în această ţară. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus că forţele internaţionale nu vor părăsi Afganistanul în etapa de tranziţie.

„Talibanii nu vor fi lăsaţi niciodată să pună stăpânire pe guvernul afgan", a spus el. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, nu au putut ateriza la Kabul, în noaptea de luni spre marţi, din cauza unui tir de rachete ce a avut loc în apropierea aeroportului. Şeful diplomaţiei suedeze a povestit acest lucru pe blogul personal.

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, la Kabul



Oficialii s-au îndreptat către baza militară americană de la Bagram, de unde au fost transportaţi la Kabul cu elicoptere de luptă Blackhawk. „Era previzibil că talibanii vor încerca să perturbe desfăşurarea acestei conferinţe. Participarea noastră aici, în plin centrul Kabulului, este o dovadă a sprijinului nostru pentru pacificarea ţării", a scris „Bildt".

„Acest atac nu a reprezentat mare lucru în afară de un atentat serios împotriva somnului nostru de noapte", a adăugat el. Trupele NATO au ucis mai mulţi insurgenţi care pregăteau atentate asupra conferinţei.

Contribuţia României

Numărul soldaţilor români din Afganistan va ajunge în acest an la 1.798. Cele mai importante concentrări de trupe româneşti sunt la Qalat, capitala provinciei Zabul, din sudul ţării.

Alte forţe româneşti sunt dispuse la Kabul şi Kandahar. România contribuie şi la misiunea de poliţie din Afganistan şi a oferit 12 burse studenţilor afgani.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite