Comuniştii şi democraţii au bătut palma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democratul Marian Lupu şi comunistul Vladimir Voronin au bătut în cuie aseară proiectul coaliţiei “moşite” zilele trecute de trimisul Kremlinului, Serghei Narîşkin.

 Alianţa a primit deja un nume - „Pentru Moldova" - iar documentaţia a fost aprobată seara trecută de Comitetul Central (CC) al Partidului Comuniştilor. Proiectul va fi semnat de cele două părţi la sfârşitul săptămânii.

„Am găsit o consonanţă aproape deplină", a declarat ex-comunistul Marian Lupu, acum preşedinte al Partidului Democrat. „Am constatat aprofundarea în continuare a dezvoltării şi asigurării instituţiilor democratice, a principiului de separare a puterilor în stat, liberalizarea economiei ş.a.", a adăugat liderul PD.  Fostul coleg de partid al lui Voronin a mai explicat că prioritatea de politică externă va ramâne integrarea europeană, care „nicidecum nu trebuie să vină în contradicţie cu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Federaţia Rusă".

La rândul sau, fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin a declarat că a discutat cu colegii din PD despre necesitatea stringentă de a depăşi criza politică. „Am vorbit despre posibilităţile de a ne pregăti de deschiderea parlamentului, precum şi despre propuneri concrete pentru prima şedinţă", a afirmat el. Voronin a lăsat să se înţeleagă că preşedintele ţării ar putea fi ales după modificarea Constituţiei în Parlament.

Cei doi politicieni au mai spus că, deocamdată, nu a fost semnat niciun acord de colaborare. Lupu a precizatcă vor continua consultările cu toate partidele. Ieri-dimineaţă, premierul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal-Democrat, şi-a făcut publică oferta pentru Partidul Democrat şi Partidul Liberal, în vederea refacerii actualei Alianţe pentru Integrare Europeană. Filat îşi doreşte să păstreze funcţia de prim-ministru şi propune PD funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, iar PL pe cea de Preşedinte al Parlamentului.

Presedintele interimar Mihai Ghimpu, liderul PL, l-a criticat pe Filat pentru oferta întârziată şi făcută prin intermediul presei. „Oferta PLDM nu aduce nimic nou, este o continuitate a ceea ce am discutat anul trecut", a comentat şi Marian Lupu. „Noi avem o viziune complexă şi nu ne tentează cine şi în ce fotoliu se aranjează. Vrem să putem influenţa cursul de politică internă şi externă a Republicii Moldova", a replicat preşedintele PD.

Comando de europeni la Chişinău

În următoarele zile urmează să sosească la Chişinău mai mulţi oficiali europeni care, potrivit experţilor, vin să contribuie la crearea unei coaliţii pro-europene. Astăzi, se află în vizită oficială miniştrii de Externe ai Poloniei, Radek Sikorski, şi al Suediei, Carl Bildt. La sfârşitul săptămânii va vizita Republica Moldova şi Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, iar la începutul săptâmânii viitoare urmează să sosească Stefan Fule, Comisar european pentru extindere şi politică europeană de vecinatate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite