Complotul medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei opt arestaţi în urma atentatelor din Marea Britanie lucrează sau au lucrat în sistemul sanitar de stat Presupusa celulă Al-Qaida care ar fi în spatele atentatelor din Londra

Toţi cei opt arestaţi în urma atentatelor din Marea Britanie lucrează sau au lucrat în sistemul sanitar de stat

Presupusa celulă Al-Qaida care ar fi în spatele atentatelor din Londra şi Glasgow folosea spitalele britanice drept acoperire. Presa a dezvăluit, ieri, că cei opt arestaţi de până acum, în Marea Britanie şi Australia, sunt şapte medici şi o fostă asistentă.

Cei doi reţinuţi luni în Marea Britanie, în vârstă de 25, respectiv 28 de ani, sunt medici, de origine saudită, în timp ce un al treilea medic, care lucrase anterior în Regat, a fost arestat luni seara în Brisbane (Australia). Acesta din urmă a fost identificat de poliţie în persoana indianului Mohammed Haneef, 27 de ani. Un alt medic este interogat în Australia, însă în stare de libertate. Potrivit presei britanice, liderul reţelei teroriste pare a fi neurochirurgul iordanian Mohammed Jamil Abdelqader Asha, 26 de ani, născut în Arabia Saudită, de origine palestiniană şi deţinând paşaport iordanian. El a fost descris de colegii de la spitalul din North Staffordshire (din centrul Angliei) drept un chirurg eminent. Părinţii săi au declarat, pentru AFP, că Asha a studiat la cel mai prestigios colegiu din Amman, Jubilee College, deschis numai celor cu mari abilităţi intelectuale şi că, deşi musulman devotat, nu a avut timp pentru religie din cauza studiului. Părinţii au arătat presei o fotografie în care Asha apare împreună cu regina Noor a Iordaniei, în calitate de student eminent. Tatăl său, fost profesor, a cerut regelui Abdullah II să intervină, afirmând că arestarea este o greşeală. Un alt medic a cărui identitate a fost confirmată de poliţie este Bilal Talal Samad Abdulla, irakian din Bagdad sosit în Marea Britanie în 2006, care ar fi unul dintre medicii din jeepul care a provocat incidentul de la Glasgow.

Spitalele britanice, uşă deschisă terorismului

Peste 6.000 de doctori arabi, care şi-au luat diplomele în Orientul Mijlociu, lucrează în Marea Britanie, iar circa o treime din ei au studiat în Irak. Experţi în terorism susţin că militanţii recrutează în mod special medici deoarece profesia inspiră încredere. Ei trec o serie de teste dure privind competenţa medicală înainte de a primi dreptul de liberă practică în Marea Britanie, însă testele de securitate sunt sumare şi se reduc uneori la simpla verificare a fotografiei de pe paşaport. Serviciile de imigraţie se bazează pe onestitatea aplicanţilor în ceea ce priveşte cazierul, mai ales că poliţia din Irak nu poate fi în momentul de faţă de mare ajutor. În Orientul Mijlociu, doctorii se bucură de un înalt statut social, profesia atrăgând oamenii cei mai educaţi, scrie Reuters.

Nervii englezilor, încordaţi la maximum

Un terminal al aeroportului londonez Heathrow a fost evacuat de poliţie ieri după descoperirea unei genţi suspecte. Tot ieri au fost efectuate explozii controlate într-o maşină din faţa unei moschei în Glasgow şi la o locaţie din Hammersmith, în vestul Londrei. Potrivit canalului ABC, care citează un oficial anonim, serviciile secrete americane au avut informaţii despre un posibil atentat la Glasgow, "asupra infrastructurii aeroportului sau în avioane" cu două săptămâni în urmă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite