Complot împotriva lui Blair

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un acord secret pe axa Londra - Paris - Berlin spulberă visele fostului premier britanic de a conduce Europa Şansele fostului premier britanic Tony Blair de a deveni primul preşedinte al UE

Un acord secret pe axa Londra - Paris - Berlin spulberă visele fostului premier britanic de a conduce Europa

Şansele fostului premier britanic Tony Blair de a deveni primul preşedinte al UE au fost drastic diminuate ca urmare a unui acord secret pe care actualul şef al guvernului de la Londra, Gordon Brown, l-a încheiat cu Franţa şi Germania.

Fostul premier britanic se arătase interesat de posibila ocupare a postului de preşedinte al Uniunii Europene, în cazul în care s-ar fi întrunit anumite condiţii, scrie cotidianul "The Independent". În prealabil însă, guvernele Marii Britanii, Franţei şi Germaniei conveniseră în secret să nu susţină un candidat atât timp cât unul dintre ele ar avea obiecţii asupra acestuia.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a făcut lobby în favoarea lui Tony Blair, însă cancelarul german Angela Merkel s-a declarat împotriva candidaturii. În acelaşi timp, Gordon Brown a precizat că fostul premier ar fi un preşedinte al UE "excelent", însă nu a sprijinit în mod clar şi oficial candidatura acestuia.

Informaţiile privind acordul secret între cele trei ţări au fost dezvăluite de un diplomat britanic, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. "Am convenit cu Franţa şi Germania să nu susţinem un candidat dacă una dintre ele nu doreşte", a declarat acesta.

Nici postul de şef al diplomaţiei UE nu-i displace

Pe de altă parte, potrivit unor surse din cadrul UE, Blair ar fi interesat şi de un eventual rol de înalt reprezentant pentru afaceri externe, al doilea post permanent înfiinţat prin Tratatul de la Lisabona. Acest post, care echivalează cu unul de ministru de externe, are mai multă putere în realitate decât cel de preşedinte.

O candidatură a fostului premier britanic Tony Blair pentru funcţia de preşedinte al UE nu pare să beneficieze de "consens", a recunoscut şi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Jean-Pierre Jouyet, pentru "Le Monde".

"Tony Blair are multă charismă, dar nu pare să existe un consens în favoarea sa" pentru noua funcţie prevăzută de Tratatul de la Lisabona, a explicat el. Oficialul a subliniat că majoritatea ţărilor europene nu doresc ca acest post să revină unei personalităţi "dintr-o ţară care se bucură de mai multe scutiri", aluzie la faptul că Marea Britanie nu face parte nici din zona euro, nici din acordurile Schengen. Secretarul de stat a mai spus că un candidat perfect pentru această funcţie ar trebui să semene cumva cu fostul preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite