Competenţele Curţii Constituţionale, ciuntite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 261 de voturi, reprezentând o majoritate de două treimi, parlamentul ungar s-a pronunţat pentru reducerea competenţelor Curţii Constituţionale.

De-acum înainte, Curtea nu se mai poate pronunţa în probleme legate de buget, impozite, venituri, acorduri internaţionale decât dacă s-ar încălca anumite drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la viaţă, demnitatea umană, libertatea religioasă, dar nu şi caracterul sacrosant al proprietăţii, comentează site-ul Index.

Astfel, arată analiştii, Curtea nu va mai putea împiedica, de pildă, punerea în aplicare a legii care vizează transferarea la buget a banilor aparţinând caselor de pensii private, introducerea impozitelor „de criză" aplicate companiilor multinaţionale sau impozitarea cu 98% a compensaţiilor primite  la pensionarea angajaţilor din sectorul public.

Este adevărat că aici s-a introdus un plafon:  legea se referă numai la ceea ce s-a considerat „compensaţie nesimţită", respectiv care depăşeşte 3,5 milioane de forinţi, dar ea devine retroactivă, cu valabilitate de cinci ani. 

Legea a trecut doar după două runde de voturi, după ce Fidesz şi-a mobilizat deputaţii, unii dintre ei nefiind în sală, alţii dând vina pe sistemul electronic de voturi care s-ar fi defectat. La formarea fracţiunii sale parlamentare, Fidesz a introdus reguli foarte drastice cu privire la vot. Pentru absenţele nemotivate sancţiunile pot depăşi 500 de euro, în schimb în cazul voturilor importante se acordă diurne excepţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite