Compania Pfizer, acuzată că a folosit copii pe post de cobai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colosul farmaceutic riscă un proces răsunător deoarece a testat medicamente pe 200 de copii nigerieni. 18 din aceştia au murit Guvernul statului Kano, din nordul Nigeriei, a intentat un

Colosul farmaceutic riscă un proces răsunător deoarece a testat medicamente pe 200 de copii nigerieni. 18 din aceştia au murit

Guvernul statului Kano, din nordul Nigeriei, a intentat un proces multinaţionalei farmaceutice Pfizer, pe care a acuzat-o că, sub acoperirea unor operaţiuni "umanitare", în 1996, a folosit 200 de copii pentru a verifica efectul a două noi medicamente din grupa antibioticelor. Rezultatele au fost dramatice: 18 copii au murit, iar ceilalţi s-au ales cu malformaţii, surzenie sau paralizii.

Potrivit procurorului general al statului Kano, Barrister Aliyu Umar, în aprilie 1996, în timpul unor epidemii de meningită, holeră şi pojar, compania şi-a oferit voluntariatul în cadrul programului sanitar de urgenţă lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cu această ocazie, Pfizer a selecţionat 200 de copii, pe care i-a internat în anumite structuri spitaliceşti unde aveau acces doar angajaţii multinaţionalei.

Operaţiuni secrete şi antibiotice neînregistrate

Conform actului de acuzare, copiii au fost împărţiţi în două grupe. 99 dintre ei au fost "trataţi" cu doze mari de Trovan, iar ceilalţi 101, cu doze mai mici de Ceftriaxone, două medicamente din clasa antibioticelor neomologate şi neînregistrate. Aceste teste s-au desfăşurat cu o foarte mare discreţie, copiii au fost ţinuţi sub observaţie doar de angajaţii Pfizer, deşi, oficial, responsabil cu acest program a fost un doctor nigerian, Abdulhamid Isa Dutse. Acesta a declarat însă că, în realitate, nu era deloc ţinut la curent cu experimentele celor de la Pfizer. Şi tot doar "în acte", medicul figura ca şef al unei echipe de cercetători americani, cărora nu le cunoştea nici măcar numele.

29 de capete de acuzare

Printre acuzaţiile aduse de procuratura nigeriană se află "complot faţă de autorităţile medicale", "comportament lipsit de etică", "ascundere şi falsificare de probe", "omucidere". Autorităţile din Kano au cerut despăgubiri în valoare de 2,7 miliarde de dolari, această sumă incluzând, printre altele, 25 de milioane pentru tratamentele plătite de stat pentru a-i vindeca şi a-i îngriji pe copiii-cobai, 350 de milioane pentru susţinerea familiilor victimelor şi 200 de milioane pentru programele de informare a populaţiei care susţin că, indiferent de episodul Pfizer, campaniile de vaccinare sunt cât se poate de necesare. Într-adevăr, tocmai din teama de a nu fi folosiţi drept cobai, în ultimii ani, localnicii au sabotat programele sanitare ale OMS.

Experienţele "au salvat vieţi"

În replică, Pfizer a dat publicităţii un comunicat în care se arată că medicamentele testate "erau în ultima fază de dezvoltare clinică" şi că fuseseră deja probate pe 5.000 de pacienţi, fără să se precizeze, însă, vârsta acestora. De asemenea, colosul farmaceutic mai susţine că ambele antibiotice "au salvat vieţi" şi s-au dovedit eficiente în 94% din cazuri, dar nu a adus detalii în acest sens. Procesul intentat de statul nigerian companiei Pfizer începe pe 4 iunie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite