Compania Chiquita este bună de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de banane va plăti amendă 25 milioane de dolari pentru că a dat bani grupărilor paramilitare columbiene. Acordul companiei producătoare de banane Chiquita Brands, de a plăti o

Producătorul de banane va plăti amendă 25 milioane de dolari pentru că a dat bani grupărilor paramilitare columbiene.

Acordul companiei producătoare de banane Chiquita Brands, de a plăti o amendă de 25 milioane de dolari în cinci tranşe anuale, după ce a recunoscut că a dat bani grupărilor paramilitare pentru a-şi proteja una dintre ferme din Columbia, a iritat autorităţile de la Bogotá. Cauza: amenda va intra în seifurile Statelor Unite ale Americii, nu în buzunarele victimelor grupărilor paramilitare. Chiquita s-a angajat să plătească amenda în schimbul renunţării din partea procuraturii americane de a-i pune sub acuzare pe şefii companiei implicaţi în finanţarea AUC în perioada 1997-2004.

În luna martie, Chiquita a recunoscut că a făcut peste o sută de plăţi către paramilitari, în valoare totală de circa 1,7 milioane de dolari. Potrivit declaraţiilor liderului paramilitar Salvatore Mancuso, făcute la 17 mai, mai multe companii au finanţat activitatea grupării de extremă dreapta Autoapărarea Unită din Columbia (AUC).
Printre acestea, Chiquita Brands, Dole şi Del Monte, care au "cotizat" la AUC timp de mai mulţi ani, scrie cotidianul columbian "El Espectador".

Bogotá, supărată că banii intră în buzunarul SUA

Autorităţile de la Bogotá vor cere ca toate cele 25 milioane de dolari să fie folosite pentru despăgubirea victimelor paramilitarilor. Avocatul poporului, Vólmar Perez, a cerut transferarea acestor bani către Fondul Naţional pentru compensarea victimelor paramilitarilor.

"Dacă Ministerul american al Justiţiei recunoaşte că banii companiei Chiquita au contribuit la finanţarea grupărilor armate ilegale din Columbia, este logic ca amenda de 25 de milioane să nu intre în vistieria Statelor Unite, ci în cea a Columbiei, pentru a întări fondul pentru victime", a declarat Perez, care pregăteşte o notă în acest sens adresată ministrului de externe Fernando Araújo, pentru ca guvernul columbian să adreseze o cerere SUA pe această temă. Preşedinte al Chiquita în perioada în care au fost făcute plăţile pentru AUC, Fernando Aguirre, susţine că preocuparea companiei a fost securitatea angajaţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite