Comisarul european pentru Sănătate a decis să interzică fumatul în spaţiile publice din 2011. Cum comentaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Dalli, comisarul european pentru Sănătate, a decis să interzică fumatul în spaţiile publice din 2011. Proiectul de lege se află în pregătire, la Bruxelles, şi urmează să fie introdus în dezbatere până la finalul acestui an.

Deşi majoritatea ţărilor UE au introdus din 2009 interdicţii totale sau parţiale pentru fumatul în spaţiile publice, în unele state patronii de baruri şi cafenele mai pot amenaja spaţii speciale pentru fumători. Comisarul european pentru Sănătate, maltezul John Dalli, vrea însă ca aceste excepţii să dispară începând din 2011. Într-un interviu acordat luni cotidianului german „Die Welt", Dalli a criticat „scăpările" şi a declarat că e nevoie „de o interdicţie totală a fumatului în toate spaţiile publice, mijloacele de transport şi la locul de muncă", în UE. Potrivit acestuia, dependenţa de tutun ucide anual 650.000 de europeni.

În afara pictogramelor şocante de pe pachetele de ţigări, John Dalli a anunţat alte patru măsuri: depersonalizarea pachetelor (aşa-numitul pachet neutru), scoaterea acestora din locurile vizibile, reducerea cantităţii de nicotină din tutun şi interzicerea spaţiilor pentru fumători.

Pachetul neutru şi limitarea toxinelor

Conceptul de "pachet neutru" va fi adoptat oficial în Australia, din 2012. Acesta presupune renunţarea la culorile aprinse, cum ar fi roşu, şi înlocuirea sa cu un brun roşcat. În plus, numele mărcilor trebuie imprimat cu caractere mici şi identice pentru toţi fabricanţii de tutun. Singura reacţie a venit din partea BAT (British American Tobacco), care a atras atenţia asupra efectelor perverse ale pachetului neutru. "Decizia nu va face decât să crească traficul şi contrafacerea. Nimic nu e mai simplu decât să imiţi un pachet neutru", susţine BAT. În ceea ce priveşte scoaterea pachetelor de ţigări din vitrine şi alte locuri vizibile, această măsură a fost deja adoptată de Australia, iar în Europa, de către Norvegia.

Citiţi şi: Prigoana fumătorilor intră într-o nouă etapă

John Dalli propune şi o reducere a cantităţilor de nicotină (substanţă ce creează dependenţă) şi gudroane din ţigări. Potrivit medicilor elveţieni, citaţi de publicaţia "Le Matin", măsura se va dovedi, însă, ineficientă. "Cu cât ţigara e mai uşoară, cu atât fumătorul trage mai tare din ea, iar fumul coboară şi mai jos în plămâni", susţine sursa citată.

Pictogramele horror

Noile norme antitabac prevăd obligativitatea companiilor producătoare de ţigări să folosească imagini cât mai înfricoşătoare pentru a-i avertiza pe fumători asupra efectelor nocive ale fumatului şi să mărească spaţiul acordat acestor imagini. Pictogramele horror vor fi obligatorii în tot spaţiul UE. Deocamdată, din cele 27 de ţări membre, doar România, Belgia, Marea Britanie şi Letonia utilizează acest tip de avertisment.

Puţini respectă legea antitabac

Adoptată la nivel european în 2009, legea antitabac nu e în totalitate respectată în ţările UE. Patronii de baruri şi restaurante continuă să se opună interdicţiei, argumentând că legea le goneşte clienţii. În Belgia, de pildă, unde funcţionează Executivul european, se poate fuma încă în cafenele, atâta timp cât în acea unitate nu se servesc alimente. Nici Grecia, ţară care, alături de Spania, numără cei mai mulţi fumători din UE, nu a reuşit să aplice interdicţia fumatului în spaţii publice. Săptămâna trecută, ministrul grec al Sănătăţii a recunoscut că în opt din zece baruri este încălcată legea.În schimb, Italia a reuşit să aplice cu succes interdicţia de a fuma în spaţii publice, din cauza amenzilor usturătoare. Fumatul în locuri publice costă contravenientul 275 de euro, iar proprietarul barului sau cafenelei poate plăti până la 3.300 de euro.

"Este cea mai proastă idee. Dacă directiva îşi propune ca astfel să ne facă să ne lăsăm de fumat, eu, una, n-o să renunţ."
Claudia Castrase, 30 de ani designer vestimentar

"Este o porcărie. Unde o să fumez, acasă? Sunt fumător de 6-7 ani şi aş vrea ca această directivă să nu se aplice."
Mihai Borboneanţ, 36 de ani funcţionar bancar

Fundamentalismul american

În Statele Unite funcţionează cea mai drastică lege antitutun din lume care dă instituţiilor de control puteri sporite pentru a limita nicotina din ţigări şi pentru a reduce difuzarea de reclame la tutun. Mai nou, primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a interzis fumatul în Central Park.

Scumpirea ţigărilor, cea mai eficientă metodă

România a interzis fumatul în spaţiile publice închise încă din 2002, când au început să apară şi primele avertismente scrise pe pachetele de ţigări. Din 2008 au apărut şi pictogramele horror. Interzicerea fumatului în locurile publice îşi arată imediat eficienţa din două puncte de vedere, susţin specialiştii români în programe antifumat: în sănătatea oamenilor şi în scăderea consumului de tutun. „Studii făcute în Scoţia şi SUA la câteva luni după aplicarea interdicţiilor au arătat că a scăzut cu 20% numărul internărilor cauzate de infarct miocardic", spune dr Magdalena Ciobanu, coordonator al programului „Stop fumat". Medicul susţine că cea mai eficientă cauză de renunţare la acest viciu, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, este mărirea preţului, însă coroborarea tuturor măsurilor (preţ, interdicţii, pictograme) îşi ating cât mai multe ţinte. (S.P.)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite