Comisarul Karel De Gucht, acuzat de antisemitism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obişnuit al derapajelor verbale, Karel De Gucht, comisarul european pentru Comerţ şi fost şef al diplomaţiei belgiene, a declanşat, la sfârşitul săptămânii trecute, un scandal cu tentă antisemită.

El şi-a exprimat public îngrijorarea faţă de influenţa „lobby-ului evreiesc" la Washington şi incapacitatea diasporei de a trata rezonabil problema Orientului Mijlociu. De Gucht a mai spus că e „dificil să porţi cu evreii o discuţie raţională despre ce se întâmplă în Orientul Mijlociu". Ulterior, comisarul belgian şi-a exprimat regretul că declaraţiile sale „au fost interpretate într-un sens nedorit".

Dar nu a dar curs cererii Congresului Evreiesc european (CJE) de a-şi prezenta scuze. Bruxelles-ul s-a delimitat de oficialul belgian, afirmând că declaraţiile reprezintă opinia personală a lui De Gucht şi nu pe aceea a Comisiei Europene. Ieşirea comisarului creştin-democrat pune Europa într-o poziţie dificilă, în cel mai prost moment posibil. Exact acum, israelienii şi palestinienii au reluat discuţiile asupra procesului de pace, după o pauză de 20 de luni, iar UE caută, prin şefa diplomaţiei, Catherine Ashton, să-şi facă loc în acest joc politic internaţional dominat de Administraţia Obama. „E vorba despre încă o ieşire antisemită din partea unui responsabil european", a afirmat Moshe Kantor, preşedintele CJE, aluzie la scandalul iscat în Germania, după ce Thilo Sarrazin, unul dintre directorii Bundesbank, a vorbit despre „gena specială" comună tuturor evreilor.

Karel De Gucht e cunoscut prin excesele verbale. Pe când era ministru de Externe (2004-2009), el a provocat un incident diplomatic cu Olanda, descriindu-l pe premierul Jan Peter Balkenende drept „un amestec între Harry Potter şi un burghex rigid, lipsit de charismă".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite