Comisarii europeni, în faţa remanierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene a încredinţat portofoliul Justiţiei, deţinut de italianul Franco Frattini, francezului Jacques Barrot, vicepreşedintele CE Jose Durao Barroso a anunţat

Preşedintele Comisiei Europene a încredinţat portofoliul Justiţiei, deţinut de italianul Franco Frattini, francezului Jacques Barrot, vicepreşedintele CE

Jose Durao Barroso a anunţat oficial o "rotire de cadre" în interiorul Comisiei Europene: actualul comisar al Transporturilor, francezul Jacques Barrot, va prelua postul de comisar pentru Justiţie şi Afaceri Interne al lui Franco Frattini. Acesta din urmă va deveni ministru de externe în viitorul cabinet Berlusconi, Italiei revenindu-i fotoliul Transporturilor comunitare. Viziunea antiimigraţionistă a Romei ar fi dus la pierderea postului de comisar pentru Justiţie, apreciază comentatorii.

"Pentru a asigura coerenţa activităţii complexe din domeniul Justiţiei, preşedintele CE a decis să îi ceară lui Jacques Barrot să preia atribuţiile lui Franco Frattini până la expirarea mandatului actualei Comisii, în toamna lui 2009", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Barroso, Johannes Laitenberger. În această situaţie, înlocuitorul lui Frattini, care urmează să fie desemnat de autorităţile italiene, se va ocupa de Transporturi, domeniu aflat în prezent în responsabilitatea lui Barrot. Motivul oficial pentru care, prin rocada portofoliilor, Barrot a ajuns de la Transporturi la Justiţie, este "continuitatea", a ţinut să precizeze Laitenberger.

"În domeniul Justiţiei, se anunţă noutăţi importante în următoarele săptămâni. Comisia va negocia cu SUA un acord referitor la vize şi va trebui totodată să se ocupe de un nou proiect comunitar în materie de imigraţie şi drept de azil. De aceea, indicarea unui alt nume nu ar fi fost oportună", a explicat el. Comentatorii politici sunt însă de părere că, de fapt, Italia a pierdut postul de comisar pentru Justiţie din cauza viziunilor antiimigraţie expuse de membrii viitorului cabinet Berlusconi, în frunte cu acesta din urmă.

Compromisul lui Barroso

Săptămâna trecută, grupurile socialist, liberal şi verde din PE şi-au exprimat îngrijorarea că un parlamentar de centru-dreapta l-ar putea înlocui pe Franco Frattini în postul sensibil de comisar pentru Justiţie. Numele menţionate de presa italiană îl includeau şi pe Antonio Tajani, membru al PE din cadrul partidului lui Berlusconi, care împărtăşeşte cu acesta convingerile ostile faţă de fenomenul imigraţiei. "Se pare că Barroso a ascultat parlamentul şi a prevenit o situaţie stânjenitoare, schimbând portofoliile", a declarat un purtător de cuvânt al liberalilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite