Comisari europeni, pe criterii lingvistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa vrea ca statele UE din spaţii culturale înrudite să aibă reprezentare comună Respingerea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda a stricat planurile de vacanţă ale oficialilor

Franţa vrea ca statele UE din spaţii culturale înrudite să aibă reprezentare comună

Respingerea Tratatului de la Lisabona de către Irlanda a stricat planurile de vacanţă ale oficialilor europeni, nevoiţi să caute o soluţie pentru ieşirea din criză.

Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, are în vedere o propunere prin care ţările "dintr-un spaţiu cultural şi lingvistic similar" să aibă un comisar comun, scrie cotidianul "Die Welt", citând surse diplomatice franceze de rang înalt.

Măsura este destinată reducerii din 2009 a numărului de comisari de la 27 la 18, pentru a respecta Tratatul de la Nisa, care va rămâne în vigoare atâta timp cât cel de la Lisabona nu va fi ratificat de toate ţările.

Germania, printre victime

Un astfel de plan "de restructurare" al Comisiei Europene nu ar afecta Franţa, ci state precum Germania şi Austria, Marea Britanie şi Irlanda sau ţările Benelux, care s-ar înscrie în criteriul avut în vedere de oficialii de la Paris.

Potrivit "Die Welt", această soluţie nu convine Germaniei, care ar fi obligată să împartă un post de comisar cu Austria. De altfel, "lupta pentru un post de comisar" este din ce în ce mai dură.

Presiuni asupra Irlandei

În urma votului negativ al Irlandei pentru Tratatul de la Lisabona, intrarea acestuia în vigoare este blocată până la o dată nedefinită.

Tratatul de la Lisabona prevedea, printre altele, ca fiecare ţară membră să fie reprezentată în Comisia Europeană până în 2014, după care ar fi urmat o reducere a numărului de comisari. Bruxelles-ul încearcă pe diferite căi să preseze autorităţile irlandeze să organizeze un al doilea referendum cât mai repede posibil.
Semnalele de la Dublin arată însă că acest lucru s-ar putea întâmpla abia în toamna anului viitor, dar pentru CE ar fi prea târziu.

O glumă proastă de vară

Primii care au reacţionat au fost austriecii, prin vocea ministrului de Externe, Ursula Plassnik. "Preţuiesc diplomaţia franceză mult prea mult pentru a considera ideea unui comisar <> drept o glumă proastă de vară", a precizat şefa diplomaţiei de la Viena. Propunerea, care nu este nouă în esenţă, stârneşte neliniştea multor ţări UE, mai ales a celor mici.

Ideea unui comisar <> este o glumă proastă de vară
Ursula Plassnik,
ministrul austriac de Externe

Poziţia României

România este adepta principiului "un stat, un comisar", declara la începutul lunii iulie purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Cosmin Boiangiu. "Ca nou stat membru, România are tot interesul de a-şi consolida în următorii ani participarea în instituţiile Uniunii, implicarea dinamică în formularea deciziilor europene, inclusiv prin locul care îi revine în cadrul Comisiei Europene", a explicat oficialul MAE.

Deşi funcţia de comisar european nu implica un mandat acordat comisarului respectiv din partea statului de origine, aceasta are un important caracter simbolic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite