Comandantul detaşamentului care l-a capturat pe Seif al-Islam Gaddafi, numit ministru al Apărări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile autorităţile din Libia l-au decorat pe comandantul Osama al-Juvali, al cărui detaşament l-a prins pe fiul lui Muammar Gaddafi, Seif al-Islam, în regiunea Zintan şi l-au numit ministru al Apărăii.

În felul acesta Osama Juvali a fost recompensat, pentru că gruparea din Zintan este în relaţii proaste cu alte grupări care luptă în Libia şi nu vrea să-l predea la Tripoli pe Seif al-Islam. Există speranţa că devenind ministru al Apărării, Juvali va face concesii, notează postul de radio Vocea Rusiei.

Fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi, Seif al-Islam, care a fost arestat sâmbătă, le-ar fi oferit două miliarde de dolari mită rebelilor, în schimbul eliberării sale, după cum relata postul de televiziune Az Zintan. Saif al-Islam ar fi oferit banii după ce a fost adus în oraşul Zintan. Rebelii au respins această ofertă, pe care au considerat-o „o umilire a revoluţiei".

Alţi combatanţi spun că fiul lui Gaddafi le-ar fi cerut militarilor care l-au prins să îl ucidă. „Contrar a ceea ce s-a spus în media, nu ne-a propus bani, ne-a cerut să îi tragem un glonţ în cap şi să îl ducem mort la Zintan", a explicat unul dintre membrii brigăzii care l-a prins.

Procurorii libieni ar fi început duminică să îl interogheze pe Seif al-Islam Gaddafi, a declarat un oficial din Ministerul Justiţiei de la Tripoli, citat de BBC News. Oficialul, Abdel Basset Zueraik, a explicat că, în concordanţă cu legea libiană, interogarea trebuie să înceapă în termen de 48 de ore de la arestare. El nu a precizat unde este reţinut fiul lui Gaddafi, în condiţiile în care au fost vehiculate informaţii că s-ar afla la Misrata.

Fiul lui Gaddafi poate fi judecat în Libia

Saif al-Islam riscă pedeapsa cu moartea, a declarat ministrul libian al justiţiei, Mohammed al-Allagui. „ El a incitat la crime, a deturnat fonduri publice, a ameninţat, complotat şi chiar a luat parte la recrutarea şi aducerea de mercenary", a afirmat ministrul.

Întrebat dacă Seif al-Islam riscă pedeapsa capitală, el a răspuns că da. „Gaddafi a creat-o", a subliniat oficialul libian. Pe de altă parte, procurorul-şef al Tribunalului Penal Internaţional a spus marţi că Libia îl poate judeca pe fiul lui Gaddafi, pe teritoriul libian.

„Dacă libienii instrumentează cazul, vom discuta cu ei despre cum îi vom informa pe judecători şi ei o pot face, dar judecătorii noştri trebuie să fie implicaţi", a explicat Luis Moreno-Ocampo, la Tripoli.

TPI l-a acuzat deja pe Seif, dar şi pe fostul şef al serviciilor de informaţii, Abdullah al-Senussi, pentru crime împotriva umanităţii. Grupurile pentru drepturile omului sunt îngrijorate că cei doi vor avea aceeaşi soartă cu Gaddafi, ucis după ce a fost arestat lângă Sirte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite