Comandantul neagă că a abandonat nava Costa Concordia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul de pe Costa Concordia, Francesco Schettino, a negat, marţi, că a abandonat nava de croazieră care a naufragiat vineri în Italia, afirmând că a "salvat mii de vieţi", a declarat avocatul său, Bruno Leporatti, relatează AFP.

"El le-a declarat anchetatorilor că nu a abandonat nava şi că a salvat mii de vieţi", le-a spus Leporatti jurnaliştilor.

Francesco Schettino şi-a "apărat rolul în ceea ce priveşte traiectoria pe care a ordonat-o după ce nava s-a lovit de stâncă şi care a avut ca rezultat salvarea a mii de vieţi", a adăugat avocatul.

Parchetul din Grosseto i-a cerut unui judecător menţinerea în detenţie a comandantului, arestat sâmbătă după catastrofă şi vizat de o anchetă pentru omucidere din culpă, naufragiu şi abandonarea navei, potrivit procurorului-şef Francesco Verusio.

Judecătorul "nu a luat încă o decizie", a adăugat el.

Interogatoriul a durat trei ore

Potrivit procurorului, interogatoriul comandatului, care a durat trei ore, marţi, la tribunalul din Grosseto, "nu schimbă cu nimic capetele de acuzare".

Căpitanul navei Concordia este acuzat că, în timpul unei manevre necorespunzătoare, a lovit pachebotul de o stâncă în apropiere de insula Giglio. Ulterior, potrivit martorilor şi înregistrărilor efectuate de căpitănia portului Livorno de care depinde Giglio, el ar fi încercat să minimizeze amploarea accidentului şi a cerut ajutor cu întârziere.

Căpitanul ar fi părăsit apoi nava şi ar fi fost văzut pe uscat în jurul orei 00.30 (01.30 ora României), cu mult timp înainte de evacuarea pasagerilor, care s-a încheiat la ora locală 06.00 (07.00 ora României).

Pentru a-şi apăra clientul, avocatul comandantului i-a lăudat deja "luciditatea" care i-a permis să efectueze o "manevră strălucită" şi să evite eşuarea navei în apropiere de mal, "salvând astfel viaţa a numeroase persoane".

Totuşi, potrivit anchetatorilor, sala maşinilor a fost inundată în mai puţin de zece minute de la primul impact cu rocile, iar pachebotul de 300 de metri lungime şi 34 de metri lăţime, devenit imposibil de manevrat, a eşuat la întâmplare şi printr-un miracol la circa 50 de metri de coastă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite