Columbia: mii de măşti, distribuite în eventualitatea erupţiei vulcanului Nevado del Ruiz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de măşti au fost distribuite populaţiei din apropierea vulcanului Nevado del Ruiz, în regiunea de centru-vest a Columbiei, care şi-a reluat activitatea de marţi dimineaţa, potrivit serviciului de securitate civilă, relatează AFP.

"Mai multe mişcări telurice au fost înregistrate începând de (marţi) dimineaţa în zona vulcanului (...). Am ridicat nivelul de alertă de la galben la portocaliu", a declarat un purtător de cuvânt din cadrul Biroului pentru gestionarea riscurilor.

Nivelul de alertă portocaliu înseamnă, în mod obişnuit, iminenţa unei erupţii în zilele sau săptămânile care urmează.

Activitatea vulcanului, care are o înălţime de peste 5.300 de metri, a provocat emisii de cenuşă care au ajuns în zonele urbane din regiunile învecinate Caldas, Risaralda şi Valle, unde câteva mii de măşti de protecţie au fost distribuite populaţiei, în special în şcoli.

Aeroporturile din Manizales, Pereira, Armenia şi Cartago şi-au suspendat activitatea din cauza cenuşii, potrivit biroului de presă al aviaţiei civile.

Biroul pentru gestionarea riscurilor a precizat că, pentru moment, nu au fost prevăzute evacuări de persoane, dar a cerut populaţiei să rămână alertă, în special cu privire la o eventuală creştere a nivelului apelor în regiunea Nevado del Ruiz.

La 13 noiembrie 1985, o erupţie a acestui vulcan a provocat topirea unor gheţari şi creşterea bruscă a nivelului râului Guali. Viitura a distrus oraşul Armero şi a provocat moartea a circa 20.000 de persoane din rândul populaţiei de 29.000 de locuitori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite