Columbia îl acuză pe Chavez că finanţează gherile marxiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogota a prezentat ieri documente care ar atesta faptul că preşedintele venezuelean Hugo Chavez sponsorizează rebelii din gruparea marxistă Farc. Anunţul a venit aproape concomitent cu decizia

Bogota a prezentat ieri documente care ar atesta faptul că preşedintele venezuelean Hugo Chavez sponsorizează rebelii din gruparea marxistă Farc. Anunţul a venit aproape concomitent cu decizia Venezuelei şi a Ecuadorului de a întrerupe orice relaţii diplomatice cu Columbia.

În replică, oficialităţile de la Caracas au închis toate canalele diplomatice cu Bogota, gest imitat şi de Quito.
Criza diplomatică de pe axa Caracas - Bogota - Quito a izbucnit după ce forţele militare columbiene au intrat pe teritoriul Ecuadorului, unde l-au ucis pe unul dintre liderii rebelilor marxişti.

În replică la acţiunea militară ordonată de Columbia, Venezuela şi Ecuadorul au trimis trupe la graniţa comună cu aceasta. Liderul de la Bogota a anuntat însă ieri că nu va trimite propria armată la graniţă, pentru a nu tensiona şi mai mult relaţiile. În acest conflict, Statele Unite susţin Columbia. Organizaţia Statelor Americane s-a întrunit azi-noapte pentru a discuta criza din regiune.

300 milioane de dolari

Armata columbiană susţine că în timpul raidului din Ecuador a găsit documente care atestă că preşedintele venezuelean Hugo Chavez a acordat rebelilor stipendii în valoare de cel puţin 300 milioane de dolari. Mai mult, Chavez le-ar fi sugerat că ar putea oricând să le ofere şi arme. "Aceste documente scot la iveală relaţiile dintre Farc şi o serie de persoane din guvernul venezuelean, cu unele personalităţi, unele publice, altele sinistre", a declarat şeful poliţiei de la Bogota, generalul Oscar Naranjo.

Venezuela şi Ecuadorul s-au folosit de incursiunile Columbiei pentru a-i blama pe aceştia de afectarea negocierilor pentru eliberarea ostaticei franco-columbiene Ingrid Betancourt. Aceasta a fost răpită de gherilele Farc în urmă cu şase ani. Gherilele marxiste deţin în total 39 de ostatici, pe care susţin că îi eliberează doar în schimbul a peste 500 de membri ai grupării, închişi în Columbia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite