Coaliţiile politice, o soluţie păguboasă în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rând pe rând, guvernele multicolore îşi pierd susţinerea din cauza conflictelor interne După căderea comunismului, rareori o formaţiune politică din statele est-europene a reuşit să

Rând pe rând, guvernele multicolore îşi pierd susţinerea din cauza conflictelor interne

După căderea comunismului, rareori o formaţiune politică din statele est-europene a reuşit să obţină majoritatea parlamentară.

În ultimii 17 ani, în majoritatea ţărilor est-europene, urnele nu au scos un câştigător confortabil, care să poată guverna singur, asigurându-şi coerenţa actului decizional.

În consecinţă, s-au negociat şi s-au pus la cale coaliţii politice, adesea surprinzătoare, care, în timp, nu au dat rezultatul scontat.

Diferenţele în abordarea sau soluţionarea unor probleme, uneori şi interesele divergente de grup au declanşat conflicte între parteneri şi au determinat, aşa cum s-a întâmplat şi în ultima perioadă, fie destrămarea lor, fie pierderea majorităţii, la orizont conturându-se perspectiva alegerilor anticipate.

Cehia: guvernul tripartit, gata să cadă

Confruntări serioase au loc în guvernul de coaliţie din Cehia, între Partidul Civic Democratic (ODS) al premierului Mirek Topolanek şi Partidul Verzilor. Acesta din urmă se opune ratificării acordului cu Statele Unite în ce priveşte instalarea pe teritoriul ţării a controversatului scut antirachetă american.

În schimb, Topolanek i-a ameninţat pe "verzi" că, în cazul în care aceştia refuză să-şi dea acceptul pentru scut, partidul său se va opune ratificării Tratatului de la Lisabona privind reformarea UE. Pe de altă parte, guvernul ceh şi-a pierdut majoritatea şi din cauza reformelor economice preconizate.

Cu ajutorul unor deputaţi din opoziţie, mai mulţi parlamentari ai ODS au reuşit să scoată de pe ordinea de zi legea privind despăgubirea bisericilor cehe. La rândul lor, reprezentanţii celui de-al treilea membru al coaliţiei guvernamentale, creştin-democraţii, au declarat că vor vota împotriva reformei sistemului sanitar, iniţiat de ODS.

Ungaria: Socialiştii au rămas minoritari

După 15 ani şi trei mandate, coaliţia guvernamentală de centru-stânga din Ungaria s-a destrămat prin plecarea din cabinet a liberalilor, care le-au reproşat partenerilor socialişti că nu au ţinut cont de propunerile lor de reforme.

Partidul Socialist Ungar a rămas în minoritate, dar deocamdată pare că va supravieţui.
Alegerea la sfârşitul săptămânii trecute a unui nou preşedinte al Alianţei Democraţilor Liberi, în persoana lui Gabor Fodor, chiar dacă nu-i va aduce pe liberali înapoi, garantează PSU un sprijin parlamentar consistent.

Ucraina: Portocaliii şi-au pierdut majoritatea

Prin plecarea a doi deputaţi, unul din Blocul Iulia Timoşenko, celălalt din partidul "Ucraina noastră" al preşedintelui Viktor Iuşcenko, coaliţia prooccidentală ucraineană, şi aşa destul de fragilă, a pierdut majoritatea parlamentară.

Neînţelegerile dintre cei doi parteneri au izbucnit în urmă cu câteva săptămâni, determinate de imposibilitatea de a stopa inflaţia din Ucraina, care a ajuns la o rată anuală de 50 la sută. Cele două părţi se acuză reciproc. Preşedintele Iuşcenko a criticat guvernul că, de la instalarea sa, nu a reuşit să prezinte în parlament o legislaţie antiinflaţionistă viabilă.

La rândul său, Iulia Timoşenko l-a făcut "mincinos" şi a acuzat secretariatul preşedinţiei că a stopat proiectele de lege antiinflaţioniste elaborate de cabinetul ei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite