Clădirile ilegale ale coloniştilor evrei, demolate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii israelieni au demolat într-un cartier al Ierusalimului de Est 10 clădiri construite ilegal de către coloniştii evrei. Ei au venit cu camioane şi buldozere, după ce locatarii au primit ordine de evacuare, scrie „Haaretz“.

Numeroşi tineri s-au baricadat într-un bloc de 10 etaje, protestând faţă de măsura luată de primarul Ierusalimului, Nir Barkat, care doreşte reglementarea situaţiei construcţiilor. Printre clădirile vizate pentru demolare se află şi Beit Yonatan, construită de coloniştii evrei fără autorizaţie.

„De te voi uita, Ierusalime...“

Demolarea acesteia a fost deocamdată amânată, aşteptându-se o decizie judecătorească. Potrivit unor analişti, acţiunea demonstrează că premierul Benjamin Netanyahu, deşi oficial nu a recunoscut, ar fi acceptat cererea de îngheţare - cel puţin temporară - a construcţiilor în Ierusalimul de Est.
Aceasta este o condiţie a relansării negocierilor indirecte israeliano-palestiniene.

Deşi urmau să se reia în urmă cu o lună, anunţarea (voită sau nevoită) a unui proiect de construire a 1.500 de locuinţe în Ierusalimul de Est în timpul vizitei vicepreşedintelui american, Joe Biden, care tocmai declarase o nouă etapă în relaţiile dintre Israel şi SUA, a stopat procesul. Premierul Netanyahu va merge astăzi la Cairo în speranţa că aceste negocieri se vor putea relua.

Pe de-altă parte, primarul Ierusalimului, contrazicând declaraţiile privind îngheţarea construcţiilor, a declarat că va continua dezvoltarea Ierusalimului de Est, deoarece atât locuitorii evrei cât şi cei arabi au nevoie de un astfel de proiect. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite