VIDEO Civili şi jurnalişti ucişi de armata SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial al armatei Statelor Unite a comentat ieri destul de cinic publicarea de către site-ul wikileaks.org a casetei video care arată momentul în care militari americani aflaţi într-un elicopter deschid focul asupra unui grup de oameni aparent înarmaţi.

În 2007, „am recunoscut că raidul a avut loc şi că doi angajaţi ai Reuters au fost ucişi", a spus el, adăugând că materialul video „nu aduce nicio informaţie nouă, doar imagini".

Soldaţii americani trag în civili (Irak, 2007) VEZI VIDEO AICI!

Atacul, care a avut loc la Bagdad, la 12 iulie 2007, s-a soldat cu moartea a 12 persoane, printre care doi angajaţi ai Reuters, fotograful Namir Noor-Eldeen (22 de ani) şi şoferul Saeed Chmagh (40 de ani). Piloţii elicopterului Apache, care par să confunde camera unuia din angajaţii Reuters cu un lansator de grenade RPG, afirmă că au reperat „cinci sau şase indivizi cu AK-47" şi cer permisiunea „de a deschide focul". Dialogul care urmează între soldaţii americani este greu digerabil.

Saeed Chmagh (stânga) şi Namir Noor-Eldeen, angajaţi Reuters

Saeed Chmagh (stânga) şi Namir Noor-Eldeen, angajaţi Reuters

„Priveşte aceste putreziciuni neputincioase", spune unul. Un altul răspunde: „Grozav". La scurt timp soseşte o camionetă care se opreşte pentru a strânge morţii şi răniţii. Piloţii deschid focul asupra ei şi rănesc doi copii aflaţi înăuntru. „E vina lor că au adus copii într-o zonă de luptă", se spală pe mâini unul dintre soldaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite