Circa 100.000 de oameni au protestat în Myanmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din Myanmar au luat amploare, numărul demonstranţilor ajungând la circa 100.000, potrivit AFP. Zeci de mii de persoane au sfidat ameninţările guvernului militar şi s-au alăturat

Protestele din Myanmar au luat amploare, numărul demonstranţilor ajungând la circa 100.000, potrivit AFP. Zeci de mii de persoane au sfidat ameninţările guvernului militar şi s-au alăturat şi ieri călugărilor budişti, care mărşăluiesc de trei zile pe străzile capitalei Rangoon.

Guvernul militar burmez se confruntă cu cea mai mare ameninţare din ultimii 20 de ani. Călugării s-au rugat şi au scandat lozinci, mulţi dintre ei purtând portrete ale lui Buda şi bannere pe care scria "Hrană, haine şi adăpost, reconciliere naţională, libertate pentru prizonierii politici".

Mari grupuri de studenţi s-au alăturat protestului, purtând steaguri ale partidului de opoziţie condus de liderul democratic Aung San Suu Kyi, care se află sub detenţie la domiciliu.

O sursă din Rangoon a declarat pentru Reuters că ea ar fi fost mutată la o închisoare după ce a apărut în faţa vilei pentru a-i saluta pe călugări. Potrivit BBC, călugării şi susţinătorii lor protestează în mai multe zone ale ţării, ajungând aproape de graniţa cu Bangladesh.

Demonstraţiile, începute după ce guvernul a dublat preţul benzinei şi al motorinei, s-au transformat într-un protest general faţă de cele patru decenii de totalitarism. Sunt cele mai mari proteste din Myanmar din 1998, când marşurile studenţilor au fost reprimate brutal şi circa 3.000 de oameni au murit.

Bush îşi exprimă îngrijorarea

Guvernul a îndemnat mulţimea, prin megafoane, să nu se alăture demonstranţilor. 11 camioane ticsite cu soldaţi şi opt cu poliţişti purtând scuturi, bastoane şi carabine au fost plasate ieri în centrul oraşului Rangoon. Potrivit rebelilor Karen, de la graniţa cu Thailanda, Divizia 22, aceeaşi care a jucat un rol important în carnagiul din 1988, a fost dispusă la Rangoon. Comunitatea internaţională a cerut guvernului burmez să evite o nouă baie de sânge.

Casa Albă a anunţat că preşedintele George W. Bush va folosi discursul său din cadrul Adunării Generale a ONU pentru anunţa noi măsuri împotriva guvernului de la Rangoon şi va cere altor ţări să se alăture campaniei "pentru a forţa regimul să permită schimbări".

Emisarul general al ONU, Ibrahim Gambari, a cerut generalilor să opteze pentru dialog cu călugării, şi nu pentru reprimarea militară a revoltei. Myanmar (sau Burma) este condusă de un regim absolutist, acuzat de grave abuzuri privind drepturile omului, inclusiv folosirea muncii forţate, chiar şi în cazul copiilor. Cei circa 50 milioane de burmezi trăiesc, în medie, cu un dolar pe zi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite