Cioroianu consideră că Belgradul şi Pristina pot ajunge la o soluţie de compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Serbia trebuie să se concentreze pe viitor, să lase în urmă trecutul. Serbia aparţine Europei şi România doreşte ca Serbia să fie integrată în Uniunea Europeană", a afirmat ministrul

"Serbia trebuie să se concentreze pe viitor, să lase în urmă trecutul. Serbia aparţine Europei şi România doreşte ca Serbia să fie integrată în Uniunea Europeană", a afirmat ministrul român de externe, Adrian Cioroianu, aflat ieri la Belgrad cu ocazia reuniunii anuale a ambasadorilor din Serbia.

Cioroianu a insistat asupra beneficiilor economice ale continuării reformelor necesare pentru aderarea europeană. El a amintit că România a cerut la Consiliul European de Iarnă, desfăşurat recent la Bruxelles, ca Acordul de stabilizare şi asociere a Serbiei cu Uniunea Europeană să fie semnat până la sfârşitul lunii ianuarie 2008.
În privinţa viitorului statut al provinciei Kosovo, Cioroianu a reiterat poziţia oficială a României, considerând că soluţia trebuie să respecte dreptul internaţional. Potrivit şefului diplomaţiei române, încă nu este târziu pentru continuarea negocierilor între Pristina şi Belgrad în vederea obţinerii unui compromis.

În acest context, Cioroianu a reamintit că România nu va recunoaşte o independenţă a Kosovo declarată unilateral de Pristina. El le-a mai cerut sârbilor să uite trecutul şi să nu mai considere NATO un inamic al ţării lor.

Deşi continuă să afirme că Serbia rămâne dedicată principiului integrităţii teritoriale, ministrul de externe sârb, Vuk Jeremic, a ţinut să sublinieze că, indiferent de rezultatul negocierilor privind viitorul statut al Kosovo, Belgradul "nu va repeta greşelile regimului lui Slobodan Miloşevici". (Luminiţa Bogdan, Belgrad)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite