Cioroianu: Georgia, un actor major pe harta energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană aşteaptă de la România un megaproiect la Marea Neagră. Georgia este o ţară cu un rol foarte important în zona Mării Negre, iar România acordă un interes deosebit

Uniunea Europeană aşteaptă de la România un megaproiect la Marea Neagră.

Georgia este o ţară cu un rol foarte important în zona Mării Negre, iar România acordă un interes deosebit parteneriatului cu această ţară, a declarat ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, la finalul reuniunii ministeriale a Grupului Noilor Prieteni ai Georgiei desfăşurată la Vilnius. Tbilisiul se află pe traseul caspic al petrolului şi gazelor spre Europa. Reuniunea a reprezentat un nou prilej pentru statele membre al Grupului să îşi afirme solidaritatea faţă de Tbilisi în efortul de integrare euroatlantică şi de a susţine stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.

Ministrul român de externe, Adrian Cioroianu, a declarat că Georgia merită să primească planul de acţiune pentru aderare (MAP - Membership Action Plan) cel mai târziu la Summitul NATO de la Bucureşti, din 2008. "În calitate de organizator al Summitului NATO din 2008, România este interesată ca Georgia, în virtutea progreselor făcute şi a sistemului Alianţei, să primească MAP-ul în cadrul evenimentului de la Bucureşti din primăvară. Sfatul României pentru prietenii georgieni este să urmeze politica paşilor mărunţi şi să aplice procese de reformă".

"Georgia este un actor major în zona Mării Negre şi este în interesul nostru să avem o zonă cât mai stabilă". Cioroianu a mai adăugat că Georgia este foarte importantă pe harta energetică, fiind un coridor esenţial pentru cei care vor să aducă gaze de la Marea Caspică la Marea Neagră. Ministrul a avertizat că România trebuie să gândească un megaproiect la Marea Neagră, pentru a profita, "în sensul pozitiv al cuvântului", de interesul pe care UE îl are faţă de regiune.

El a subliniat că este foarte important ca Bucureştiul să aibă un astfel de proiect, în condiţiile în care există o concurenţă în zonă, şi anume Bulgaria, care poate propune un megaproiect înaintea României. Ministrul român de externe consideră că la nivelul forţelor politice şi al marilor companii româneşti care sunt prea mult absorbite de problemele interne, trebuie găsit şi calmul necesar pentru a realiza această strategie de creştere a implicării economice a României în regiune. De asemenea, Cioroianu a mai arătat că megacontractul realizat între Rompetrol şi compania KazMunaiGas poate fi considerat un pas important în acest sens, însă această ipoteză trebuie verificată în timp.

Poziţie comună privind politica Rusiei

România şi Georgia au o poziţie comună referitoare la prezenţa trupelor ruse în regiunea Mării Negre, a declarat ieri şeful diplomaţiei Adrian Cioroianu, în urma întrevederii de la Vilnius cu omologul său georgian, Ghela Bejuaşvili. "Noi mai avem o complicitate - între ghilimele fie spus - cu Georgia, una foarte concretă şi care leagă Transnistria de Georgia.

Este vorba despre promisiunea făcută de Rusia la summitul de la Istanbul din 1999 de a-şi retrage trupele din Transnistria şi bazele militare din Georgia", a spus ministrul, întrebat în legătură cu o posibilă paralelă între situaţia din Transnistria şi cea a regiunilor separatiste georgiene. Cioroianu şi Bejuaşvili sunt de acord şi asupra felului în care acţionează Rusia. "Rusia is back in business, cum se zice. A decis să reintre în liga mare, să-şi transforme resursele în instrumente politice şi îşi permite să abordeze cum crede de cuviinţă interesele în dosarele din zonă", a declarat Cioroianu. Această abordare este strâns legată de modul în care Rusia a ales să gestioneze conflictele îngheţate din zonă, în care "nu sunt prinse doar comunităţile direct implicate".

Cine sunt "Noii prieteni"

Grupul Noilor prieteni ai Georgiei este o iniţiativă lansată la Tbilisi, în 2005, din care fac parte România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia. Georgia intenţionează să invite să se alăture Grupului şi alte ţări, precum Slovenia, Franţa, Slovacia şi Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite