Ciocniri violente în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asupra armatei planează suspiciunea că ar fi încercat să îl asasineze pe vicepremierul Bulent Arinc. Procuratura a efectuat, pentru prima dată, o percheziţie în birourile armatei. A durat peste 28 de ore.

Tensiunile cresc pe zi ce trece între cele mai importante două instituţii ale Turciei: guvernul şi armata. Pentru prima dată în istoria Turciei, procuratura a ordonat efectuarea unei percheziţii în birourile armatei turce.

Percheziţia a durat peste 28 de ore şi a cuprins şi încăperea în care armata îşi ţine planurile de "război". Decizia a fost luată după ce gărzile de corp ale vicepremierului  Bulent Arinc au observat un automobil cu doi ofiţeri la bord dând de mai multe ori târcoale reşedinţei acestuia, relatează Reuters.

Arinc este un politician proeminent din cadrul partidului de guvernământ (AK) şi care a avut de-a lungul timpului mai multe fricţiuni cu generali de la Apărare.

Armata a confirmat, indirect, informaţiile, dar a precizat că era vorba despre doi ofiţeri care investigau un alt ofiţer (care locuia în apropiere de vicepremier) pentru scurgere de informaţii.

La consiliul naţional de securitate ce a fost convocat, premierul turc, Recep Tayip Erdogan (foto), a negat că ar exista tensiuni între guvernul său şi forţele armate.

Comentatorii au apreciat însă că este vorba fie despre declaraţii menite să asigure bunul mers al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, fie de agitarea unor "sperietori", înainte de alegerile generale din 2011. Din 1960 şi până în prezent, armata turcă a pus la cale patru lovituri de stat.

Percheziţia a urmat la mai puţin de două zile după arestarea a opt soldaţi. Ulterior, premierul s-a întâlnit cu şeful de stat major pentru a discuta pe marginea acestor arestări. Presa turcă a relatat în ultimele săptămâni despre existenţa tensiunilor între guvern şi armată, considerată garant al Constituţiei şi principiilor secularismului.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite