„Ciobul”, clădirea care va schimba faţa Londrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorul britanic Irvine Sellar şi arhitectul italian Renzo Piano construiesc la Londra cea mai înaltă clădire din Europa Occidentală, numită „The Shard" („Ciobul"). Dar criticii spun că ea nu se potriveşte cu istoria şi cu specificul metropolei britanice.

Văzută de la etajul 57 al clădirii Londra pare o miniatură. Turnul medieval al Londrei pare un castel de jucărie, la fel şi Palatul Buckingham.
Când construcţia se va încheia, turnul va avea 72 de etaje. Cu tot cu vârful enorm, clădirea va avea 310 metri. Chiar şi neterminată, este cea mai înaltă din Europa Occidentală, ieşind în evidenţă ca o bucată de sticlă cu contururi ascuţite.

Londra are deja câteva clădiri înalte, cea mai cunoscută fiind "Gherkin," (Castraveciorul) înaltă de 180 de metri care găzduieşte birourile companiei globale de reasigurari Swiss Re.

Dar „Ciobul" este, de fapt, primul zgârâie-nori al Londrei, iar Irvine Sellar este convins că această clădire va deveni cea mai importantă marcă a Londrei.
Clădirea va oferi spaţii pentru birouri, restaurante, 10 apartmente şi un hotel de lux, care va avea o piscină la etajul 52 cu o vedere panoramică. Etajele 68 şi 72 vor fi destinate unui observator, care ar urma să atragă vizitatori.

„Acest zgârâie-nori intenţionează să arate că Londra sfidează criza financiară", a spus primarul Londrei, Boris Johnson, anul trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite