Fasciştii maghiari, a doua forţă din Parlamentul Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajele arată că Fidesz (opoziţia de centru-dreapta) ar putea câştiga majoritatea absolută. Cea de-a doua forţă din Parlament va fi Jobbik, partid de extremă dreapta. Fidesz vrea să micşoreze taxele, să mărească deficitul şi să renegocieze acordul cu FMI. Jobbik va reorienta „radical“ Ungaria spre Rusia.

Alegerile generale pentru viitorul Parlament din statul vecin au început deja: sâmbătă şi duminică a avut loc primul tur de scrutin în secţiile de votare din străinătate. Cetăţenii ungari au votat deja la Shanghai, Beijing, Londra, Bruxelles, Paris, Berlin, New York.

La multe dintre secţiile de votare din străinătate, rata de participare a fost una record (peste 75%), semn al importanţei pe care îl au aceste alegeri. Pe teritoriul Ungariei, primul tur va avea loc pe 11 aprilie, urmând ca al doilea să se desfăşoare pe 25 aprilie.

Un Parlament tripartit?

După cum arată ultimele sondaje de opinie, viitorul Legislativ ungar ar putea fi format din numai trei partide: Fidesz, de opoziţie (creditat cu 45% până la 55% din intenţiile de vot), partidul radical Jobbik (ce ar putea obţine până la 20% din voturi) şi socialiştii (MZSP), actualmente la guvernare, creditaţi cu 11% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj publicat de Nezopont Intezet.

Deja a devenit clar că socialiştii nu mai au nicio şansă de a se afla la guvernare, în timp ce Fidesz ar putea deveni primul partid de la căderea comunismului care să câştige o majoritate de două treimi, ceea ce i-ar permite să schimbe singur Constituţia.

Sigur pe victoria partidului, liderul Fidesz, Viktor Orban, a declarat, în mai multe rânduri, că exclude orice alianţă - şi cu Jobbik, şi cu socialiştii (celelalte partide nereuşind, probabil, nici măcar să treacă pragul electoral).

Promisiuni fără acoperire

Fidesz a făcut promisiuni riscante în campanie: micşorarea taxelor şi impozitelor şi mărirea deficitului bugetar. Este singura soluţie imaginată de liderul opoziţiei pentru a relansa economia şi a reduce şomajul galopant (peste 11%).

Ţinta de deficit fusese stabilită la 3,8% pentru anul acesta. De asemenea, liderul partidului, Viktor Orban, a promis că va renegocia termenii împrumutului de la FMI (20 de miliarde de euro).

Anunţul lui Orban a dus la o uşoară instabilitate pe pieţele financiare, forintul scăzând imediat cu câteva unităţi faţă de euro. Experţii economici sunt însă de părere că este vorba doar de promisiuni electorale şi că Orban nu va avea altă soluţie decât să menţină programul de austeritate. O promisiune pe care şi-ar putea-o ţine însă este cea de a interzice străinilor să mai cumpere pământuri arabile în Ungaria (cu referire la austriecii care au cumpărat ferme din vestul Ungariei).

Partidul „anti" Jobbik, în schimb, şi-a centrat campania pe promisiunea de pedepsire a parlamentarilor corupţi şi a "delincvenţilor ţigani". Gabor Vona, liderul Jobbik, spune că va apăra Ungaria şi împotriva „speculatorilor" străini, de data aceasta cu referire la „agenda diabolică pe care o are Israelul în Europa Centrală".

Printre „duşmanii" enumeraţi de partid figurează chiar şi Statele Unite! Nu în ultimul rând, partidul este şi unul eurosceptic: Vona a promis renegocierea tratatului de aderare la UE a Ungariei. Şeful formaţiunii, Gabor Vona, a cerut şi el interzicerea cumpărării de pământ. „Ungaria este a ungurilor" este sloganul favorit al lui Vona. Cel mai îngrijorător este însă faptul că Jobbik este sprijinit mai ales de tineri.

În ceea ce priveşte politica externă, Vona a promis că va reorienta „radical" ţara spre Est. Mai exact, spre Moscova.

De unde se trage popularitatea Fidesz

Ascensiunea Fidesz a început din 2006, după demisia premierului socialist Ferencs Gyurcsany. Gyurcsany a fost înregistrat când recunoştea că a minţit ungurii cu privire la starea economiei, mult mai proastă în realitate. Ulterior, după ce înregistrarea a ajuns în presă, Gyurcsany şi-a dat demisia, fotoliul de premier fiind păstrat totuşi de socialişti. Liderul opoziţiei a speculat resentimentele ungurilor faţă de "minciunile socialiştilor", dar a fost "ajutat" mai ales scăderea economică - doar anul trecut, PIB-ul Ungariei s-a contractat cu 6,3%.

Borbely Laszlo: ,,Ascensiunea Jobbik dăunează Ungariei"

Ascensiunea partidului extremist Jobbik dăunează Ungariei şi pe plan intern dar şi în Uniunea Europeană. Este avertismentul pe care îl lansează alegătorilor din Ungaria deputatul UDMR Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor în guvernul Boc. Borbely atrage atenţia că partidul de extremă dreaptă a câştigat teren în Ungaria pe fondul situaţiei economice dificile cu care s-a confruntat ţara vecină în ultima vreme.

,,Esenţial este ca acel guvern care se va forma la Budapesta să nu fie sprijinit sau inspirat de ideile Jobbik", susţine deputatul UDMR. Borbely este convins că rezultatele alegerilor din Ungaria nu vor schimba în niciun fel relaţiile dintre Budapesta şi Bucureşti. El subliniază că interesul UDMR, ca partid la guvernare în România, este să menţină relaţii bune cu formaţiunea la putere din Ungaria, oricare ar fi ea. ,,Este interesul UDMR ca partidul la putere din Ungaria să nu se amestece în treburile interne ale maghiarimii din România, dar să sprijine cererile UDMR", a declarat Borbely.

Fidesz „apără pământul"

Liderul Fidesz, Viktor Orban, a promis micşorarea taxelor şi renegocierea acordului cu FMI. A fost premier al Ungariei între 1998 şi 2002. "Străinii nu vor mai cumpăra pământ arabil aici. Sunt hotărât să apăr pământul unguresc" - Viktor Orban, liderul Fidesz.

Viktor Orban

Jobbik vrea prietenie cu ruşii

Vona Gabor, liderul Jobbik, în vârstă de 31 de ani, este licenţiat în istorie şi psihologie.Vona a promis electoratului ,,eradicarea corupţiei". Politicianul a făcut mai multe vizite la Moscova şi a introdus ,,prietenia cu ruşii" în programul de guvernare.

Jobbik

Socialiştii îl aruncă în luptă pe Mesterhazy

Attila Mesterhazy, vicepreşedinte al Partidului Socialist Ungar, este candidatul partidului pentru funcţia de premier. El are 30% în ceea ce priveşte preferinţele alegătorilor pentru postul de premier, partidul în ansamblu având o popularitate mult mai scăzută.

Attila Mesterhazy
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite