Cine urmează după Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate privirile sunt îndreptate asupra Greciei, însă situaţia bugetară a Marii Britanii este chiar mai proastă, iar o ameliorare nu se întrevede, ba dimpotrivă.

În ultima perioadă, pieţele s-au concentrat asupra Greciei, Spaniei şi Portugaliei. Pe fondul scăderii încrederii investitorilor, dobânzile la împrumuturile contractate de guvernele acestor state au crescut considerabil, ceea ce face tot mai dificilă refinanţarea datoriilor.

Analiştii atrag atenţia că şi a doua cea mai mare economie a Europei, Marea Britanie, riscă să ajungă într-o situaţie similară.

Pentru prima dată, Londra a înregistrat în ianuarie mai multe cheltuieli decât venituri, în condiţiile în care în mod tradiţional în această lună Fiscul avea cele mai mari încasări. Pe lângă o scădere dramatică a veniturilor din impozite (cu 19,8%), şi nivelul îndatorării a crescut fulminant până la 59,9% din PIB, adică cu 10 procente mai mult decât în urmă cu un an.

Bugetul Marii Britanii arată foarte prost şi în comparaţie cu cele ale altor state ale lumii. „Raportul dintre datorii şi produsul intern brut se înrăutăţeşte într-un ritm mult mai accelerat decât în Grecia, Spania, Portugalia şi Italia, iar deficitul de aproape 13% este printre cele mai mari din lume", spune Bert Jansen, economist la BNP Paribas.

Economiştii estimează că deficitul va atinge anul acesta nivelul de 13,3%, iar la anul va scădea doar puţin, până la 12,5%. Ei avertizează că, fără măsuri serioase de economisire, Marea Britanie ar putea înregistra un nivel al datoriei publice de 200% din PIB.

„Cele mai recente date arată că este urgent nevoie de un plan credibil de consolidare, cu reducerea cheltuielilor şi majorarea impozitelor", spune economistul Ross Walker de la Royal Bank of Scotland.

Londra este conştientă de acest lucru. Planul de consolidare bugetară al Guvernului Brown prevede reducerea cu 1,3% pe an a deficitului din 2010 până în 2013. Nu se ştie dacă viitorul guvern, ce va rezulta în urma alegerilor din primăvară, va menţine acest plan.

Pentru o ameliorare a situaţiei bugetare nu este nevoie doar de economii, ci şi de majorarea veniturilor statului. Însă nici la acest capitol perspectivele nu sunt tocmai încurajatoare. Marea Britanie abia a reuşit la sfârşitul anului trecut să iasă din recesiune, iar economista Kate Barker de la Bank of England a avertizat că economia s-ar putea contracta din nou în primul trimestru al acestui an. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite