Cine i-a turnat pe francezii bogaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul care a dat lista conturilor elveţiene - un personaj de roman. În august 2009, Eric Woerth, pe atunci ministru al Bugetului, declara public că „a recuperat numele a 3.000 de francezi care au conturi în Elveţia“.

„Este pentru prima dată când deţinem acest tip de informaţii precise, cu nume, numere de cont şi sume", jubila Woerth, lăsând să înţeleagă că vor urma anchete răsunătoare.

Citiţi şi:

Afacerea Bettencourt îl face KO pe Sarkozy
Sarkozy a primit „plicul" de la L'Oréal?

Un an mai târziu, bilanţul e subţire: s-au deschis anchete fiscale în 400 de dosare, între unul şi 150 de milioane de euro, 700 de evazionişti şi-au regularizat singuri datoria, iar peste restul s-a aşternut tăcerea.

Eric Woerth, acum ministru al Muncii, a devenit el însuşi subiect de scandal în afacerea Bettencourt, unde este bănuit între altele de complicitate la evaziune fiscală. Întrebat în repetate rânduri dacă pe lista „celor 3.000" figura şi numele Lilianei Bettencourt, care are două conturi „ascunse" în Elveţia, Woerth a refuzat să răspundă.

Cel care i-a pus pe masă lui Woerth lista evazioniştilor de lux este un informatician de 37 de ani, originar din Monaco, pe nume Hervé Falciani. Până în 2008, Falciani a fost angajat al filialei din Geneva a HSBC, cea mai mare bancă din Europa. În această calitate, el a adunat informaţii despre 127.000 de clienţi ai HSBC.

Ocol pe la Beirut

Afacerea a explodat, în 2009, când procurorii francezi au primit o cerere din partea colegilor de la Berna. Aceştia doreau să recupereze fişierele furate de fostul angajat al HSBC, reperat de curând în Franţa. Francezii l-au anchetat pe Falciani şi au păstrat fişierele.

Oficial, Falciani susţine că şi-a alertat şefii asupra carenţelor sistemului de securitate al HSBC, dar că nu a fost băgat în seamă. Aşa că, în primăvara lui 2008, ar fi decis să alerteze serviciile din Hexagon asupra conturilor ascunse ale francezilor.

În realitate, informaticianul a avut un parcurs mai sinuos. Încă din 2007, a fondat o societate în Hong Kong, Palorva Inc., având ca activitate vânzarea de baze de date. Apoi, împreună cu amanta sa de origine libaneză, Georgina Mikhael, şi ea fostă angajată HSBC, a plecat la Beirut, unde a încercat să vândă fişierele furate mai multor bănci. 

A fost, însă, refuzat, iar libanezii au alertat partea elveţiană, care l-a pus sub urmărire. Falciani şi-a ascuns mereu urmele, scoţând-o pe Georgian în faţă. Ulterior, a însăilat o poveste în care Mossadul l-ar fi recrutat pentru a-i repera pe islamiştii infiltraţi în HSBC.

3.000 de evazionişti de lux figurează pe lista lui Falciani

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite