Cine-l va păzi pe Orban?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desemnarea persoanelor care vor asigura protecţia viitorului premier al Ungariei va provoca tensiuni, apreciază specialiştii în domeniu, citaţi de cotidianul „Népszava”.

La ora actuală, Orban este păzit de foşti membri ai unor trupe de comando, conduse de unul dintre cei mai buni specialişti antitero, János Hajdu. Ei se bucură de încredere absolută a lui Orban, care nu vrea să renunţe nici în viitor la serviciile lor.

Dar, conform legii, premierul şi alte persoane oficiale se află sub protecţia exclusivă  a Detaşamentului de pază  (SPP-ul unguresc), formaţie în subordinea Căpităniei Naţionale a Poliţiei. Acesta asigură securitatea personală a conducătorilor, a locurilor lor de muncă, a locuinţei sau altor locaţii unde se află ei. Personalul implicat în această activitate este format din poliţişti cu înaltă calificare.

Bodyguarzii lui orban, angajaţi poliţişti

Detaşamentul de pază nu are dreptul să transfere aceste sarcini unor persoane din afară, unor „civili", deoarece răspunderea revine poliţiei. În consecinţă, bodyguarzii lui Orban vor trebui incluşi în rândul poliţiei. S-a întâmplat şi în perioada 1998-2002, la primul mandat de premier al lui Orban, şi atunci a provocat tensiuni în rândul membrilor Detaşamentului.

Acum, preluarea întregii direcţii va periclita activitatea, funcţiile, chiar şi locul de muncă a numeroşi ofiţeri de securitate şi ar putea perturba activitatea poliţiei. Orban însă nici nu vrea să audă de vreo schimbare.

Soluţia probabilă ar fi numirea ca şef al Detaşamentului de pază a lui  Hajdu, actualul director de securitate al lui Orban. Oricum, la fiecare schimbare de guvern a fost numit un nou şef al Detaşamentului de pază, fie un specialist, fie o persoană loială premierului, constată „Népszava". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite