Cinci civili britanici, răpiţi la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răpitorii şi-au săltat victimele din clădirea Ministerului Finanţelor Patru bodyguarzi şi un expert în computere au fost răpiţi marţi din clădirea Ministerului Finanţelor din

Răpitorii şi-au săltat victimele din clădirea Ministerului Finanţelor

Patru bodyguarzi şi un expert în computere au fost răpiţi marţi din clădirea Ministerului Finanţelor din Bagdad. O grupare a miliţiilor şiite este bănuită de orchestrarea atacului, deşi nicio fracţiune nu a revendicat încă acţiunea.

Ministrul de externe irakian, Hoshyar Zebari, a afirmat că, cel mai probabil, în spatele acţiunii se află Armata lui Mehdi. Se pare că răpirea ar avea legătură cu recenta eliminare a lui Abu Qadir, unul dintre liderii radicali şiiţi. Lovitura de marţi ar fi o răzbunare instrumentată cu sprijinul unor membri ai poliţiei locale. Potrivit oficialilor irakieni, răpitorii au intrat în clădire îmbrăcaţi în uniforme de poliţie şi au reuşit să-i captureze pe cei cinci fără să tragă un singur foc de armă. Conform surselor din poliţia irakiană, citate de presa britanică, zeci de vehicule au fost folosite în timpul operaţiunii, iar accesul în zonă, blocat. Pentru a-şi înlesni intrarea în minister, răpitorii ar fi pretins că vin din partea Comisiei de Integritate.

BBC comentează că modul de operare este similar cu cel al miliţiilor şiite, dar nu exclude nici posibilitatea unui atac condus de insurgenţii sunniţi. Zebari consideră răpirea "o provocare foarte serioasă" la adresa guvernului însuşi. Aflat într-o vizită în Libia, premierul britanic Tony Blair a declarat că "vom face tot ceea ce putem ca să ajutăm". Guvernul britanic a instituit o celulă de criză pentru soluţionarea cazului.

Cei patru bodyguarzi răpiţi lucrează pentru firma de securitate canadiană Gardaworld, una dintre cele mai mari companii de profil care acţionează pe teritoriul Irakului. Expertul în computere este angajat al firmei americane Bearingpoint, care oferă consultanţă pe probleme de management şi dezvoltă proiecte în Irak din 2003.

O echipă de negociatori experimentaţi se află în prezent la faţa locului. Potrivit lui Frank Gardner, corespondent BBC pe probleme de securitate, negocierile între oficialii britanici şi irakieni sunt în desfăşurare. "Se crede că răpitorii n-ar fi putut să ajungă prea departe", spune Gardner. Serviciile secrete investighează posibile piste pentru a determina autorii.

Este pentru prima oară când oficiali occidentali sunt răpiţi dintr-o clădire guvernamentală. Aproximativ 200 de civili străini, de diferite naţionalităţi, au fost răpiţi în Irak în ultimii patru ani.

Membri ai grupării Armata lui Mehdi participă la o demonstraţie antiamericană şi antibritanică

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite