Ciclonul din Fiji cauzează pagube copleşitoare - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre pagubele cauzate de ciclonul din Fiji, eliberarea băieţelului răpit în Pakistan sau cererile tamililor din Sri Lanka. Printre alte subiecte, Iranul nu va avea o armă nucleară anul acesta, iar 200.000 de haitieni sunt supuşi riscului de inundare.

Ciclonul din Fiji cauzează pagube copleşitoare. Insula din sudul Pacificului a suferit pagube compleşitoare din cauza puternicului ciclon care i-a măturat coastele pentru mai bine de trei zile, a anunţat primul-ministru, citat de AP. Fiji a trimis ambarcaţiuni ale marinei pentru a patrula. Acestea au la bord provizii şi echipaj antrenat care se deplasează către nordul insulei, cea mai afectată parte de furtună. În acelaşi timp, Australia şi Noua Zeelandă au trimis ajutor pe calea aerului. În urma furtunii a fost raportat un singur deces, însă bilanţul este provizoriu pentru că au fost întrerupte comunicaţiile cu mai multe zone.

Mama băieţelului răpit în Pakistan poate vorbi cu Sahil. Un băieţel fericit de pe o stradă liniştită din Oldham, Greater Manchester a ajuns în cetrul atenţiei presei internaţionale. Din momentul în care Sahil Saeed a fost răpit, cu 12 zile în urmă, fotografia băieţelului de 5 ani a ţinut prima pagină a ziarelor pe plan internaţional. Familia sa şi membri din comunitatea sa au aşteptat veşti despre el cu sufletul la gură. Mama sa, Akila Naqqash, a primit în sfârşit veştile pentru care s-a rugat. Sahil a fost găsit pe un câmp din spatele unei şcoli, lângă locul din care a fost răpit, Jhelum, Pakistan, notează BBC.

Tamilii din Sri Lanka cer autonomie. Primcipalul partid politic etnic din Sri Lanka, format pentru militanţii care au luptat pentru un loc independent al tamililor, au renunţat la pretenţiile de independenţă în favoarea autonomiei locale, notează The Guardian. Alianţa Naţională Tamil, fondată în 2001, spune că acceptă o "structură federală" pentru provinciile nordice şi estice din Sri Lanka. Deşi a fost anticipată această mişcare, are o mare importanţă din punct de vedere simbolic şi întăreşte sensul războiului civil de 25 de ani, în care au murit între 80.000 şi 100.000 de oameni.

O armă nucleară dezvoltată de Iran anul acesta este puţin probabilă.
Generalul american David H. Petraeus a spus că Iranul nu va dezvolta o armă nucleară anul acesta, dar că ţara este în continuare unul dintre cele mai mari pericole pentru stabilitatea din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. Iranul insistă că programul său nuclear este doar în scop civil. Generalul a mai spus şi că anul acesta va fi unul dificil pentru trupele americane aflate în Afganistan, dar că SUA va reuşi să câştige teren în faţa talibanilor în punctele cheie. Petraeus a mai spus că ar trebui revizuită politica Armatei americane faţă de orientarea sexuală a trupelor sale, scrie The New York Times.

Risc de inundaţii pentru 200.000 de haitieni fără case. La două luni după, probabil, cel mai mare dezastru din epoca modernă, Haiti trebuie să facă faţă şi altor calamităţi. Peste 200.000 de supravieţuitori ai cutremurului devastator, aflaţi în tabere, se confruntă acum cu riscul unei inundaţii majore, potrivit AFP. Deşi numărul celor care au rămas fără case în urma seismului a ajuns la 1,3 milioane, ONU consideră că doar 218.000 dintre ei sunt supuşi riscului de inundare pentru că se aproipie sezonul ploios în Haiti. "Problema cu sezonul ploios este că nu are date bine stabilite", este de părere Kristen Knutson, un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite