Chişinăul serbează fondarea Principatului Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Chişinău a hotărât să traducă documentele internaţionale în limba moldovenească. Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat un decret privind declararea

Guvernul de la Chişinău a hotărât să traducă documentele internaţionale în limba moldovenească.

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat un decret privind declararea anului 2009 drept an al sărbătoririi a 650 de ani de la întemeierea statului moldovenesc. Pe de altă parte, guvernul de la Chişinău a anunţat că va înfiinţa, în perioada imediat următoare, o structură specializată pentru efectuarea de traduceri oficiale ale documentelor internaţionale din alte limbi în limba moldovenească, scrie presa de peste Prut.

Decretul prevede constituirea unei comisii de stat pentru desfăşurarea acţiunilor consacrate sărbătoririi a 650 de ani de la întemeierea statului moldovenesc, conduse de chiar preşedintele Voronin şi avându-i ca vicepreşedinţi pe premierul Vasile Tarlev şi pe preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, iar printre membrii comisiei sunt doi foşti preşedinţi ai Republicii Moldova - Mircea Snegur şi Petru Lucinschi.

Într-un interviu la postul rusesc de televiziune NIT, din Chişinău, preşedintele moldovean a invocat spectrul unei Moldove a lui Ştefan cel Mare declarând:

"Noi avem scopul să ne integrăm în Europa unită, şi acolo o să fie şi Moldova lui Ştefan cel Mare, şi toate celelalte state, şi o să fim şi noi toţi împreună", scrie Rompres.

În relatările agenţiilor ruse de presă referitoare la acest subiect se trece în revistă istoria statului moldovenesc, de la crearea cnezatului moldovenesc în 1359 şi până la războiul din Transnistria (1992), care a dus la scindarea Republicii Moldova.

Cât priveşte traducerea documentelor internaţionale în limba moldovenească, puterea de la Chişinău a fost încurajată în acest demers după ce, recent, Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a dat aviz favorabil acordurilor cu privire la facilitarea eliberării vizelor şi de readmisie între UE şi Republica Moldova, în care există referirea la limba moldovenească.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite