Chişinăul întinde capcane Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova a propus României extinderea Convenţiei privind micul trafic de frontieră şi pentru Transnistria Autorităţile moldovene insistă ca şi transnistrenii să treacă Prutul

Republica Moldova a propus României extinderea Convenţiei privind micul trafic de frontieră şi pentru Transnistria

Autorităţile moldovene insistă ca şi transnistrenii să treacă Prutul fără vize. Comisia Europeană nici nu vrea să audă despre un asemenea acord.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a publicat pe site-ul său o declaraţie referitoare la "problema micului trafic la frontieră". Demersul intervine în condiţiile în care, zilele acestea, o delegaţie de experţi moldoveni se află la Bucureşti pentru a discuta despre Tratatul privind frontiera de stat moldo-română. Asupra acestui document, cele două părţi au divergenţe de interpretare de mai mulţi ani.

Iniţiativă electorală

Întrebat de jurnalişti dacă această propunere este rezonabilă şi realistă, ministrul de externe Andrei Stratan a spus că autorităţile moldovene nu îi pot abandona pe cetăţenii moldoveni din stânga Nistrului.

"Probabil că acum este posibilitatea - şi a noastră, şi a colegilor noştri de la Bucureşti - să sensibilizăm instituţiile europene ca să reexamineze însăşi procedura şi atitudinea faţă de Republica Moldova şi cetăţenii statului nostru în ce priveşte mecanismul de trecere a frontierei", a spus Andrei Stratan.

Bruxelles-ul spune "NU"

Acordul privind micul trafic de frontieră dintre România şi Republica Moldova nu poate fi extins asupra întregului teritoriu moldovenesc, aşa cum cer autorităţile de la Chişinău, ci doar pe o rază de maximum 50 km de la frontieră, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al CE, Pietro Petrucci.

Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, statele membre pot să încheie cu statele vecine care nu fac parte din UE acorduri bilaterale care să înlesnească accesul cetăţenilor care locuiesc în aceste ţări în apropierea frontierei externe a Uniunii.

România poate încheia asemenea acorduri cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia. Astfel, în cazul încheierii unui astfel de acord, locuitorii din apropierea graniţei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minimum un an, care le va permite să se deplaseze liber într-o zonă bine stabilită de la frontiera cu România.

Donaţie de cărţi româneşti, oprită în vama Leuşeni

Câteva mii de cărţi donate de Primăria municipiului Călăraşi din România unei delegaţii a oraşului Călăraşi din Republica Moldova, localităţi care s-au înfrăţit în toamna anului trecut, au fost reţinute la vama Leuşeni fără nicio explicaţie din partea autorităţilor, informează DECA-press.

Potrivit agenţiei moldovene de presă, este vorba despre o donaţie de 4.000 de volume, în valoare de circa 2.000 de euro. Lotul de cărţi, care potrivit autorităţilor raionului Călăraşi avea şi un act de donaţie, a fost reţinut în seara zilei de marţi.

Viceprimarul de Călăraşi din Moldova, Vladimir Susarenco, a încercat zadarnic, jumătate de zi, să-i convingă pe vameşii moldoveni că volumele sunt extrem de necesare cititorilor bibliotecii publice din oraş, căreia i-au fost donate. Viceprimarul spune că vameşii, vădit iritaţi de insistenţele lui, i-ar fi spus că trebuia solicitat consimţământul lor pentru aducerea cărţilor. "Acum plecaţi cu ele înapoi de unde aţi venit", au spus vameşii, potrivit DECA-press.

Şeful postului vamal Leuşeni, Vasile Măzăreac, a declarat că lotul de carte a fost oprit în vamă întrucât cei care îl însoţeau nu deţineau o autorizare din partea unei comisii guvernamentale, act care ar permite trecerea donaţiei în Republica Moldova. În prezent, cărţile sunt păstrate în depozitul vămii, a spus Măzăreac.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite