McCain dă o mână de ajutor pro europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contracandidatul republican al lui Barack Obama de la alegerile prezidenţiale a declarat la Chişinău că America susţine Republica Moldova pe calea integrării UE. Pe agendă - amendamentul Jackson-Vanik, reformele începute de actuala guvernare, dar şi conflictul transnistrean.

Marian Lupu, preşedintele interimar al Moldovei, a fost primul politicin cu care s-a întâlnit John McCain ieri la Chişinău. „Am încredere că acest guvern este pe calea reformelor democratice şi a dezvoltării economice. SUA sprijină obiectivele Guvernului de la Chişinău: integritatea teritorială, independenţa, reformele democratice şi integrare europeană", a declarat senatorul american. La rândul său, preşedintele interimar al Moldovei a dat asigurări că în scurt timp Moldova ar putea fi eliminată de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik. Acest document se referă la preferinţele economice în relaţia cu SUA şi include state care nu au economii de piaţă.

La întrevederea de la Reşedinţa de Stat au fost prezenţi şi liderii fracţiunilor parlamentare, Ion Hadârcă din partea liberalilor, Valeriu Streleţ, de la liberal-democraţi şi Igor Corman, preşedintele Comisiei pentru polictică externă, reprezentându-i pe democraţi.

McCain susţine că Transnistria încalcă normele internaţionale. „Aflarea trupelor ruse pe teritoriul suveran al Republicii Moldova este o problemă. Un principiu fundamental al Naţiunilor Unite şi al altor organizaţii din Europa este integritatea teritorială", a afirmat fostul contracandidat al lui Obama. Senatorul american a menţionat că va pleda pentru abrogarea amendamentului Jackson-Vanik.

După întrevederile oficiale, senatorul american a vizitat, împreună cu premierul Vlad Filat, ministrul de Externe, Iurie Leancă, şi ambasadorul SUA, Asif Chaudhry, expoziţia dedicată celor 70 de ani de la primul val de deportări expusă în centrul Chişinăului, după care au mers la cina la Cricova.

„Imixtiune în treburile interne ale Moldovei"

Pe agenda oficialului american a fost prevăzută şi o întâlnire cu liderul comunist Vladimir Voronin, dar acesta a refuzat întrevederea. „Vizita lui John McCain în ţara noastră, în timpul campaniei electorale, este, cu certitudine, o imixtiune gravă în afacerile interne ale Republicii Moldova, în procesul democratic de exprimare a opţiunilor politice", arată într-un comunicat al Partidului Comuniştilor.

De cealaltă parte, McCain a spus că este dezamăgit de gestul comuniştilor şi că era gata să le asculte părerile, chiar dacă nu e de acord cu ele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite