VIDEO Chirtoacă a câştigat la mustaţă Chişinăul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul liberalilor a obţinut un nou mandat la Primăria Chişinău, depăşindu-l pe comunistul Igor Dodon cu 4.442 de voturi, adică 1,2% din totalul sufragiilor exprimate. Analiştii politici cred că victoria la limită se datorează efortului consolidat al Alianţei pentru Integrare Europeană.

Candidatul comun al alianţei de la guvernare (AIE) a învins în turul doi al alegerilor locale, câştigând un al doilea mandat de primar general al Chişinăului. Liberalul a obţinut 50,60% din voturi, în timp ce contracandidatul său comunist a acumulat 49,40%. Igor Dodon şi-a păstrat grosul simpatizanţilor în oraş, iar suburbiile l-au votat masiv pe Dorin Chirtoacă.

Citiţi şi:

Igor Dodon nu-și recunoaște înfrângerea

PLDM are cei mai mulți primari aleși în turul doi. VEZI câte mandate are fiecare partid!

Anunţul a fost întâmpinat cu bucurie, în zori, la sediul PL. Colegii de partid l-au aplaudat pe Chirtoacă şi i-au cântat „Mulţi ani trăiască!", apoi au ciocnit cupe de şampanie. Învingătorul a promis că va fi primarul tuturor, indiferent de simpatiile politice. El a mulţumit alegătorilor care l-au votat, dar şi colegilor din AIE pentru susţinere. Edilul speră că, în urma renumărării voturilor, în Consiliul Municipal Chişinău va fi creată o majoritate democrată.

Proaspăt reales, liberalul Chirtoacă s-a întors triumfător la Primărie, fiind întâmpinat cu flori şi aplauze de şefii de subdiviziuni. „Primăria este pentru mine a doua casă şi sunt bucuros că am revenit", a mărturisit el. Reacţia comuniştilor s-a lăsat aşteptată. Abia luni după-amiază, Igor Dodon a susţinut un briefing de două minute, lăsând să se înţeleagă că ar putea contesta rezultatul scrutinului. „Noi nu recunoaştem înfrângerea în turul doi, mai ales că diferenţa este doar de un procent şi au avut loc multiple cazuri de fraudare şi falsificare. Promit că vom utiliza toate căile legale pentru a apăra voturile noastre", a declarat comunistul.

„NU A ÎNVINS PL, CI AIE"

Comentatorii politici cred că Dorin Chirtoacă a câştigat, în primul rând, datorită sprijinului acordat de colegi în turul doi. „Nu a învins Dorin Chirtoacă, ci Alianţa. Dacă nu ar fi fost efortul de mobilizare, el ar fi pierdut ca în primul tur", spune Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova. „Victoria cumulativă" este şi rezultatul mobilizării alegătorilor împotriva unui candidat comunist. „Dorin Chirtoacă ar trebui să lase nasul în jos pentru că a contribuit mai puţin la acest rezultat", crede analistul Vitali Catană.

ANTICIPATELE, MAI PUŢIN PROBABILE

Un rol hotărâtor l-au avut şi campania activă a liberalului din ultimele săptămâni, precum şi dezvăluirile privind trecutul dubios al unor candidaţi comunişti. „PCRM a repetat greşeala de a nu participa la talk-show-uri şi dezbateri finale", susţine analistul Vasile Croitoru. La nivel de ţară, reprezentanţii AIE au învins în două treimi din primării, consolidându-şi poziţiile de după anticipatele din toamnă. „Asta înseamnă că există o anumită susţinere pentru actuala guvernare, iar pentru PCRM nu prea. Astfel, pentru comunişti nu ar fi convenabil să provoace alegeri anticipate", afirmă Corneliu Gurin, expert la Asociaţia pentru Democraţie Participativă.

Pentru a evita anticipatele, partidele parlamentare ar trebui să găsească o soluţie pentru alegerea şefului statului. Formaţiunile din Alianţa pentru Integrare Europeană au câştigat alegerile în două treimi din cele aproape 900 de primării din ţară, în timp ce candidaţii Partidului Comuniştilor au învins în 22% din localităţi. Cei mai mulţi primari aleşi în ambele tururi de scrutin (283) reprezintă Partidul Liberal Democrat din Moldova. Liderul PLDM, Vlad Filat, şi-a chemat ieri colegii de alianţă să formeze coaliţii la nivel local. 

Liberal-democraţii sunt urmaţi de candidaţii Partidului Democrat (218) şi de cei ai PCRM (202). Opoziţia comunistă a câştigat în oraşe ca Bălţi, Cahul, Soroca, Râşcani, Glodeni sau Criuleni. Liberalii au luat 97 de primării, inclusiv capitala. Celelalte mandate s-au repartizat între candidaţii independenţi şi cei din partidele extraparlamentare.

În consiliile raionale şi municipale, PCRM a obţinut 37%, iar AIE - 54% din sufragii. În forurile locale, raportul este de 30% la 56%.

Încălcări pe final de scrutin

Turul doi de scrutin de duminică s-a încheiat cu o serie de fraude. Observatorii naţionali au semnalat mai multe cazuri de agitaţie electorală, vânzarea băuturilor alcoolice în preajma secţiilor de votare, afişaj electoral neautorizat, mituirea şi transportarea organizată a alegătorilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite