Chirac, inculpat pentru deturnare de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte francez este învinuit că a girat manevrarea frauduloasă a banilor publici. Premieră în istoria Franţei: un fost preşedinte al Republicii a fost pus sub acuzare oficială.

Fostul preşedinte francez este învinuit că a girat manevrarea frauduloasă a banilor publici.

Premieră în istoria Franţei: un fost preşedinte al Republicii a fost pus sub acuzare oficială. Lui Jacques Chirac i se reproşează că, atunci când era primul edil al capitalei franceze, a permis ca anumite persoane să fie remunerate de primărie, deşi ele nu au furnizat niciun serviciu municipalităţii. Pe fostul locatar de la Elysees îl aşteaptă şi alte dosare penale.

Jacques Chirac a fost inculpat pentru deturnare de fonduri de către judecătoarea Xaviere Simeoni, în dosarul referitor la angajările fictive efectuate de primăria din Paris, între 1983 şi 1995, a declarat avocatul fostului preşedinte, Jean Veil. Audierea lui Chirac a durat mai bine de trei ore, iar principalul subiect s-a referit la modul în care a funcţionat primăria, responsabilităţile departamentelor, organizarea unor anumite birouri.

Un nou interogatoriu vizând alte detalii despre angajările ilegale va avea loc peste câteva luni, a mai precizat Veil. Este pentru a doua oară când fostul preşedinte se află în faţa judecătorilor, după ce prima audiere pe acest subiect, din 19 iulie, s-a desfăşurat în biroul său.

Acuzarea oficială a lui Jacques Chirac reprezintă o premieră în istoria Hexagonului: niciun alt fost preşedinte nu a fost inculpat într-un dosar de natură penală. "Limita" ierarhiei politice la care justiţia franceză a pronunţat o condamnare a fost Alain Juppe, fost premier al Franţei între 1995-1997. În ianuarie 2004, Juppe a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru afacerea angajărilor fictive de la aceeaşi primărie pariziană, pe vremea când era viceprimar.

Bani pe ochi frumoşi

Dosarul penal în care a fost inculpat fostul preşedinte se referă la angajarea (suspectă) a 40 de persoane, care au primit salarii, între 1983 şi 1995, fără să depună o activitate reală în folosul municipalităţii. Ancheta a debutat în urma unei plângeri făcute de un contribuabil, care l-a acuzat pe Chirac de "fals în acte publice şi deturnare de fonduri publice".

Unele elemente ale dosarului îl pun direct în cauză pe fostul preşedinte, cum ar fi un ordin de încadrare (care s-a dovedit a fi fictivă) a unui şofer. "Am dorit să fac aceste angajări pentru că le-am considerat perfect legitime şi necesare", a replicat Chirac.

"Consiliul municipal a autorizat această recrutare de personal, care a fost dezbătută şi aprobată în fiecare an, cu ocazia discuţiilor referitoare la buget", a mai spus fostul locatar de la Elysees. El s-a declarat nevinovat, iar avocatul său a ţinut să precizeze că, "pe planul principiilor, clientul meu consideră că angajările au fost perfect legitime şi de real folos primăriei".

Nume grele implicate în dosar

Cel puţin alte 20 de persoane sunt puse sub urmărire în acest dosar pentru că au beneficiat direct de salariile oferite pentru activităţi inexistente. Printre cei anchetaţi se află Michelle de Charette, soţia fostului ministru de externe Herve de Charette, sau Marie-Therese Poujade, soţia fostului primar al oraşului Dijon, Robert Poujade, ori cei trei foşti şefi de cabinet ai lui Jacques Chirac. În iunie 2007, aceştia din urmă au făcut recurs, care le-a fost însă respins de Curtea de casaţie.

Un alt caz răsunător este cel al lui Marc Blondel, fost secretar general al sindicatului "Force ouvriere", care a beneficiat, timp de zece ani, de o gardă de corp plătită de primărie. De asemenea, Claude, fiica lui Jacques Chirac, este bănuită că ar fi fost remunerată timp de mai mulţi ani, fără nicio bază legală, de o firmă apropiată ilustrului său tată. "Niciodată bunurile primăriei din Paris nu au servit altor ambiţii decât acţionarea în binele parizienilor", a ţinut să precizeze fostul preşedinte francez la încheierea audierilor.

Alte dosare pe adresa lui Chirac

1) Afacerea Imprimeriei Sempap, prin care sunt anchetate ingineriile financiare care ar fi permis acesteia să finanţeze partidul fondat de Chirac, "Rassemblement de la Republique";

2) Afacerea Clearstream, un caz răsunător de pe vremea când Jacques Chirac era preşedinte, în care sunt implicaţi mai mulţi politicieni şi industriaşi francezi. El refuză însă să stea de vorbă cu judecătorii pe acest subiect, argumentând că audierile ar fi contrare principiului separării puterilor în stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite