Chirac, audiat pentru prima oară de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două luni după ce a părăsit funcţia de şef al statului, care îi asigura imunitatea, fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost audiat, ieri, de un judecător. Vizat de mai multe

La două luni după ce a părăsit funcţia de şef al statului, care îi asigura imunitatea, fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost audiat, ieri, de un judecător. Vizat de mai multe anchete, el a dat explicaţii într-un dosar care datează din perioada când era primar al Parisului. Chirac este primul fost preşedinte francez audiat de justiţie.

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost audiat, ieri, timp de patru ore, în cadrul unei anchete privind o serie de locuri de muncă fictive, care datează din perioada când era primar al capitalei. Dosarul, deschis în 2002, vizează o serie de salarii plătite ilegal de primăria din Paris unor angajaţi care lucrau, de fapt, pentru partidul de dreapta Adunarea pentru Republică, devenit ulterior Uniunea pentru o Mişcare Populară.

Avocatul lui Chirac le-a declarat ziariştilor că fostul preşedinte a furnizat explicaţii complete şi transparente magistratului de la tribunalul din Nanterre. De altfel, într-un articol publicat în cotidianul "Le Monde", Chirac a afirmat că i se pare "foarte normal" să răspundă justiţiei în dosarul locurilor de muncă fictive şi s-a declarat gata să "depună mărtuie" în faţa opiniei publice.

În cadrul acestui dosar, Alain Juppe, fostul său adjunct la primăria din Paris, a fost deja condamnat şi sancţionat cu un an şi jumătate de ineligibilitate în funcţii publice.

Urmărit de trecut

Numele lui Chirac a fost asociat cu mai multe scandaluri politico-financiare din perioada în care a fost primar al Parisului, înainte de 1995. El a anunţat deja că este la dispoziţia justiţiei, pentru a răspunde la întrebări, în cadrul scandalurilor de dinainte de preşedinţia sa.

În schimb, Chirac a precizat că nu va depune mărturie "în legătură cu faptele comise sau cunoscute în timpul mandatului" prezidenţial. Fostul lider de la Paris a invocat Constituţia franceză, care prevede că "preşedintele republicii nu este responsabil pentru acţiunile comise în această calitate".

Două sunt dosarele ce vizează anii preşedinţiei lui Jacques Chirac: afacerea Clearstream, unde este suspectată o conspiraţie pentru discreditarea actualului preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy. Al doilea caz priveşte moartea în 1995, în condiţii suspecte, la Djibouti, a magistratului Bernard Borrel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite