Dosar: Cum prinde criza chip în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este România o excepţie prin măsurile drastice de austeritate pe care le ia? Covârşitoarea majoritate a guvernelor Uniunii Europene a recurs la măsuri de austeritate mai mult sau mai puţin dure.

Dosar: Chipul crizei în Uniunea Europeană

Rubrica „Dosar" a ziarului „Adevărul", inaugurată azi, vă prezintă o sinteză a măsurilor luate de ţările Uniunii Europene în contextul crizei mondiale.

Mai citeşte şi:

Cum au învins criza

Pe lângă măsurile în sine, ca şi reacţiile pe care acestea le-au stârnit în rândul opiniei publice, puteţi găsi şi indicatorii economici şi demografici cei mai importanţi: deficit bugetar, datorie publică, Produs Intern Brut - în valoare absolută şi pe cap de locuitor -, număr de locuitori şi dacă ţara are sau nu acord cu FMI.

Strict din nevoia de a ierarhiza cumva ţările UE altfel decât alfabetic, am imaginat un coeficient care, deşi poate nu e infailibil din punct de vedere economic, este sugestiv din punct de vedere jurnalistic.

L-am numit „grad de siguranţă" şi l-am obţinut împărţind Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la deficitul bugetar pe cap de locuitor. El pune în raport capacitatea ţării de a genera bunăstare şi cea a guvernelor de a administra chibzuit - sau nu - finanţele publice. Cu cât cifra este mai mare, cu atât ţara se bucură de o perspectivă economică mai bună.  

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite