Chinezilor le plac jocurile anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Luptătorul incoruptibil" s-a bucurat de un succes atât de mare, încât site-ul său a fost blocat . Corupţia, în atenţia chinezilor. Un joc online lansat în China, care permite

"Luptătorul incoruptibil" s-a bucurat de un succes atât de mare, încât site-ul său a fost blocat .

Corupţia, în atenţia chinezilor. Un joc online lansat în China, care permite jucătorilor eradicarea demnitarilor corupţi, s-a dovedit atât de popular, încât site-ul acestuia a fost blocat, relatează BBC. De la lansarea sa, care a avut loc în urmă cu opt zile, jocul denumit "Luptătorul incoruptibil" a fost downloadat de mai mult de 100.000 de ori.

Jocul online "Luptătorul incoruptibil" a fost născocit de autorităţile regionale din estul Chinei pentru a evidenţia preocuparea pentru rezolvarea problemelor de corupţie. China s-a confruntat în ultima vreme cu mai multe cazuri de corupţie la nivel înalt. Fostul director al Administraţiei pentru Alimentaţie şi Medicamente, Zheng Xiaoyu, a fost executat în urmă cu două luni pentru luare de mită.

El a fost condamnat la pedeapsa capitală, pentru că dădea aprobări pentru medicamente periculoase în schimbul unor sume de bani. Recent, fostul lider al Partidului Comunist din Shanghai a fost exclus din această formaţiune politică, pe motivul implicării într-un scandal cu fondul de pensii. În acelaşi scandal mai sunt implicaţi şi alţi lideri importanţi.

Jucătorii ucid şi torturează demnitarii Preşedintele chinez, Hu Jintao, a promis că se vor lua măsuri împotriva autorităţilor ce se fac vinovate de corupţie, care au dat dovadă de lăcomie de când au apărut reformele economice către o economie de piaţă, în anii 1980. Jocul online "Luptătorul incoruptibil" permite jucătorilor să-i ucidă şi să-i tortureze pe demnitarii corupţi, iar pe cei oneşti îi pot ajuta. Totodată, jucătorii sunt conduşi spre o serie de "provocări morale" până ce ajung într-un paradis liber de corupţie.

Personajele jocului sunt inspirate după figuri bine cunoscute din istoria chineză. "Vrem ca jucătorii noştri să se distreze, dar, în acelaşi timp, să acumuleze cunoştinţe despre lupta împotriva corupţiei, folclor şi istorie", a declarat Qiu Yi, unul dintre responsabilii proiectului. Bucuria de a-i pedepsi pe corupţi Ziarul chinez "China Daily" citează un jucător, supranumit Soare, care a mărturisit: "Am un nemaipomenit sentiment de reuşită când pedepsesc mulţi demnitari răi". Dar jocul pare să fie victima propriului succes.

El a fost blocat, din cauza suprasolicitării jucătorilor. În prezent, responsabilii de proiect revizuiesc hardware şi software pentru a-l face din nou funcţional. Unele voci se întreabă deja dacă e util ca "target" de audienţă. "Autorităţile guvernamentale ar trebui să primească educaţie anticorupţie, nu tinerii din provincie", a spus Wang Xiaogjun, de la Universitatea din Beijing.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite