Chinezii şi ruşii au intensificat ciberatacurile asupra NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de informaţii ruse şi chineze se află în spatele unei recente creşteri a ciberatacurilor împotriva Alianţei, au apreciat experţi în cibertacuri, menţionând că unitatea de ciberatacuri a NATO a înregistrat până la 30 de astfel de atacuri în fiecare zi şi angajaţii au fost avertizaţi să fie în gardă, scrie „Der Spiegel".

Numărul ciberatacurilor comise împotriva NATO este în creştere, afirmă experţi de la cartierul general operaţional al Alianţei, majoritatea fiind comise aparent de serviciile de informaţii din Rusia şi China.

„În fiecare zi, vedem până la 30 de noi atacuri asupra reţelelor digitale sau computere individuale, în majoritate prin emailuri infectate de spamuri şi trimise unor angajaţi ai NATO", a declarat general locotenentul Kurt Herrmann pentru „Der Spiegel" .

Kurt Herrmann conduce o unitate de 120 de experţi NATO în calculatoare a căror sarcină este protejarea datelor sensibile ale Alianţei de cibertacuri.

Unitatea, numită NATO Communication and Information Systems Services Agency sau NCSA, colectează detalii vizând toate atacurile care vizează sistemele de informaţii ale NATO.

În urmă cu doi ani, Alianţa a identificat oficial pericolul de cibertacuri împotriva unor state membre ca pe o ameninţare strategică.

Herrmann şi-a exprimat preocuparea în legătură cu recentele evoluţii. Experţii au observat „o creştere cantitativă, dar şi calitativă" a atacurilor virtuale comise împotriva Alianţei.

În multe cazuri, emailuri care conţin spamuri ascunse sunt un fel de amestec de activitate clasică a serviciilor de informaţii şi ciberatacuri.

Hackerii au făcut efortul de a găsi detalii personale despre ţintă astfel încât mail-urile lor să fie mai convingătoare. Când destinatarul deschide mailul, un Troian se instalează în calculator şi începe să transfere date către un server din afară.

În ceea ce priveşte orginea hackerilor, Herrmann nu a făcut nici o declaraţie. Dar publicaţia germană a aflat din alte surse că unele dintre programele folosite în cibertacuri asupra NATO seamănă cu programe care sunt cunoscute că au fost folosite de organizaţii ale serviciilor de informaţii chineze şi ruse. Astfel, experţi ai Alianţei cred că cele două ţări s-ar putea afla în spatele atacurilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite