Chinezii vând microcipuri contrafăcute armatei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de avioane de luptă, nave şi rachete americane conţin componente electronice contrafăcute provenite din China, care le pot afecta funcţionarea, arată un raport al unei comisii a Senatului american.

Comisia pentru Forţele Armate susţine că cercetătorii au descoperit 1.800 de cazuri în care Pentagonul a cumpărat produse electronice care ar putea fi contrafăcute, scrie "The Telegraph".

În total, comisia a identificat peste 1 milion de piese false care au ajuns în componenţa unor avioane de război, cum ar fi Boeing C-17 şi Lockheed Martin C-130J "Super Hercules".
Piese false au fost descoperite şi în elicopterele Boeing CH-46 Sea Knight şi în sistemele de rachete Theatre High-Altitude Area Defence (THAAD).

"Un milion de piese e un număr imens. Dar repet: nu ne-am uitat decât la o parte mică din piesele cumpărate de Departamentul Apărării. Deci cele 1.800 de cazuri sunt numai vârful icebergului", a declarat senatorul Carl Levin.
În şapte din zece cazuri, piesele false proveneau din China, iar în celelalte cazuri din Marea Britanie şi Canada, cunoscute puncte de redistribuţie pentru falsurile chinezeşti.

În Guangdong, o provincie sudică a Chinei, microcipurile contrafăcute sunt adesea scoase din fabrici de contrabandişti sau luate din plăci de circuit ale unor computere vechi ale căror semne de identificare sunt şterse, iar apoi retipărite pentru a părea noi.

Risc ca rachetele să greşească ţinta

În bazarurile chinezeşti, microcipurilor "militare" li se face reclamă deschis, deşi este vorba de cipuri comerciale modificate şi reetichetate, scrie "Telegraph".
Microcipurile destinate armatei sunt proiectate pentru a rezista unor condiţii mai dure de temperatură şi umiditate şi există temeri că falsurile chinezeşti s-ar putea defecta.

"Nu putem tolera riscul ca o rachetă balistică de interceptare să-şi greşească ţinta , ca un pilot de elicopter să nu poată lansa rachetele, sau ca oricare altă misiune să dea greş din cauza unui cip contrafăcut", a declarat senatorul republican John McCain.
Experţii spun că această problemă nu e nouă şi datează din anii ‘90, când fostul preşedinte american Bill Clinton a decis să reducă cheltuielile şi a cerut Pentagonului să cumpere electronice de pe piaţă şi să renunţe la conceperea şi fabricarea propriilor sisteme.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite